Id, braxen, mört och simpor är exempel på svenska matfiskar som sällan syns i butikernas fiskdiskar, men som har stor gastronomisk potential. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet, där forskaren Viktor Vesterberg undersökt hur dessa bortglömda arter kan bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem, enligt ett pressmeddelande från universitetet.
Projektet ”Bortglömda Fiskar” har genomförts tillsammans med bland andra Kålrotsakademien, svenska fiskare och kockar, och har gjort nedslag på fem platser i landet – däribland Gotland. Syftet har varit att utforska smaken av svenska fiskevatten och återupptäcka arter som tidigare varit vanliga i svensk matlagning.
Enligt Viktor Vesterberg finns det ett växande intresse för lokal fisk bland både konsumenter och småskaliga fiskare, trots att majoriteten av fisken som fångas i Sverige idag exporteras, ofta för att bli fodermjöl. Samtidigt importeras nästan all fisk som säljs i svenska butiker.
– Vi upptäckte att det finns en mångfald av välsmakande fisk att hämta i svenska vatten. Inte bara fick vi höra fiskare och kockar bli lyriska över kvaliteten i Östersjöns sill och strömming, men vi lärde oss också att en stor mängd mindre vanliga matfiskar, så som id, braxen, mört och simpor, är utmärkta och mycket goda i matlagning, säger Viktor Vesterberg, doktorand vid Göteborgs universitet.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision