Gotländsk industrihampa ska bli fjärrvärme

Lokalt

Fiberstjälkar från Gotlandsodlad industrihampa kommer att användas för att producera fjärrvärme, vilket minskar behovet av importerad bränsle och bidrar till en grönare framtid. Hemp Innovations Europe AB har fått 2,8 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet för att genomföra projektet.

Hemp Innovations Europe AB har inlett ett ambitiöst projekt där industrihampa från Gotland ska omvandlas till fjärrvärme. Detta initiativ syftar till att minska behovet av importerad bränsle och därmed reducera utsläppen av växthusgaser. Företaget har beviljats närmare 2,8 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet för att finansiera nya maskiner till produktionen.

Fjärrvärmen, som används av cirka 14 000 hushåll och verksamheter på Gotland, kommer i dag från återvunnen energi och fossilfria källor. Av de biobränslen som används utgör 70 procent restprodukter från det gotländska skogsbruket. Genom att ersätta importerade bränslen med lokalt odlade hampafibrer hoppas Hemp Innovations Europe AB öka andelen gotländskt biobränsle och därmed förbättra klimatet.

– Utsläppen av växthusgaser minskar genom att färre dieseldrivna fartyg används för import av bränsle till ön. Industrihampa tar också upp 15 till 20 ton koldioxid per hektar, vilket är fyra gånger mer än vad vanlig skog gör. Hampan behöver inte heller några växtbekämpningsmedel vilket avlastar import och klimatavtryck ytterligare, säger Clas Dahlén, VD på Hemp Innovations Europe AB.

Odlingen och förädlingen av industrihampa kommer att ske på Skäggs Gård i Väskinde, som ägs av familjen von Corswant. Även fröna från hampan kommer att tas tillvara och användas som livsmedel.

Klimatklivet är ett stödprogram för fysiska investeringar som syftar till att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet ges främst till åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Medlen kommer delvis från EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU, och kan sökas av företag, föreningar och myndigheter.

Länsstyrelsen på Gotland vägleder sökande och stödjer Naturvårdsverket i handläggningen av ansökningar. Den 17-24 januari 2025 öppnar Klimatklivet för ansökningar till snabba projekt som ska genomföras under året. Mer information finns på Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets webbsidor.



Källa: Länsstyrelsen Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged