Från vänster: Lena Cederlund, Åke Lyberg, Lena Gustavsson, Cicci Schelin Seidegård, Per Hedqvist och Ingrid Ahlqvist. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Gotlands vigselförrättare samlas

Lokalt

I Gotlands län finns 20 borgerliga vigselförrättare som nyligen samlades för ett årligt möte. Under samlingen delade de med sig av sina erfarenheter och minnen, och det blev tydligt att uppdraget är både givande och betydelsefullt.

I Gotlands län finns det 20 borgerliga vigselförrättare som nyligen samlades för ett årligt möte anordnat av länsstyrelsen. Under mötet delade vigselförrättarna med sig av sina minnen och erfarenheter, vilket ledde till en gemensam insikt om hur betydelsefullt uppdraget är.

– Det här är bland det bästa jag gett mig in på, säger Lisa Ström, som har varit vigselförrättare i 2-3 år.

Ersättningen för att utföra vigslar är 110 kronor per genomförd vigsel, och vigselförrättarna genomför i genomsnitt tio vigslar per person varje år. Vissa har haft så många som femtio vigslar under året, medan andra har haft bara ett fåtal.

Lena Cederlund, vigselförrättare sedan 2018, berättar om sina upplevelser:

– Jag har upplevt många ställen på den här ön som jag inte visste fanns. Och brudparen är så förväntansfulla, det lyser i ögonen på dem.

Cicci Schelin Seidegård, som har varit vigselförrättare sedan 2011, beskriver också känslan av att vara betydelsefull för paren:

– Det är fantastiskt att stå där. St Nicolai är min ”hemmaruin” och ett starkt minne är när ruinen var så fint dekorerad med massor av blommor.

Lena Gustavsson, vigselförrättare sedan 2009, instämmer:

– Alla vigslar i St Nicolai ruin är helt magiska.

För Per Hedqvist är det en vigsel i solnedgången i Djupvik som har gett det starkaste minnet, medan Lars Ljung, som är sjöman, har upplevt vigslar ute till sjöss.

Att anlita en borgerlig vigselförrättare kostar inget för brudparet, förutom eventuella reseersättningar. Vigselförrättarna får dessutom 30 kronor i ersättning för varje vigsel som genomförs samma dag.

Susanne Storm, länsjurist på länsstyrelsen i Gotlands län, uttrycker sin uppskattning:

– Vi är tacksamma att det finns personer som vill ta sig an uppdraget som vigselförrättare. De gör en fin och viktig insats som är värd att uppmärksamma.



Källa: Länsstyrelsen Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged