Vården på Gotland har förbättrats avsevärt när det gäller behandling av osteoporos, även kallad benskörhet. För tio år sedan var regionen bland de sämsta i nationella jämförelser, men ett nytt arbetssätt har nu placerat Gotland i framkant.
Vården av osteoporos, eller benskörhet, har genomgått en betydande förändring på Gotland. För tio år sedan befann sig Region Gotland i botten av nationella jämförelser gällande osteoporosvård. Detta ledde till ett beslut att införa ett nytt arbetssätt, vilket har resulterat i att regionen nu ligger i framkant enligt Socialstyrelsen.
Osteoporos är en sjukdom som kännetecknas av minskad benmassa och försämrad benstruktur, vilket gör benen sköra och ökar risken för frakturer. Om inte dessa frakturer behandlas effektivt kan det leda till långvariga funktionshinder och ökad belastning på sjukvårdssystemet.
Bakom Gotlands framgång ligger inrättandet av en så kallad frakturkedja, baserat på internationell forskning. Denna metod, som utformats av Socialstyrelsen, syftar till att systematiskt identifiera och erbjuda medicinsk behandling och andra skelettstärkande insatser till personer med skört skelett. Gotland har nu blivit ett gott exempel i Socialstyrelsens utvärdering och finns även med på den internationella ”Map of best practice”.
Enligt Socialstyrelsen förväntas varannan kvinna och var fjärde man över 50 år i Sverige drabbas av en osteoporosfraktur under sin livstid. Årligen inträffar cirka 120 000 osteoporosrelaterade frakturer i landet, men tillgången till utredning och behandling varierar kraftigt mellan regionerna.
För att ytterligare förbättra situationen planeras en digital osteoporosskola, ledd av Anna Spångeus, biträdande professor och överläkare inom internmedicin/endokrinologi. Målet med projektet är att stärka patienternas kunskap om egenvård och säkerställa att alla har tillgång till korrekt information, oavsett bostadsort.
Klicka här för mer fakta om osteoporos
Osteoporos är en sjukdom som resulterar i minskad benmassa och ökad risk för frakturer. Det är en vanlig åldersrelaterad sjukdom, och preventiva åtgärder inkluderar fysisk aktivitet, balansträning och en näringsrik kost. Behandlingar kan innefatta mediciner som stärker skelettet och minskar risken för frakturer.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.