Enligt en ny enkätundersökning hamnar Region Gotland i topp när det gäller kundnöjdhet för tjänsten 1177 på telefon. Hela 95 procent av gotlänningarna rekommenderar tjänsten.
Region Gotland har fått utmärkta betyg i en nyligen genomförd enkätundersökning som mäter invånarnas nöjdhet med sjukvårdsrådgivningen 1177. Gotland placerar sig på första plats bland Sveriges 21 regioner när det gäller kundnöjdhet.
Hela 95 procent av gotlänningarna uppger att de kan rekommendera andra att använda 1177 på telefon. Många är mycket nöjda med den hjälp och det bemötande de fått av telefonsjuksköterskorna under 2024. Varje år genomförs en mätning av vad invånarna tycker om tjänsten, med syftet att identifiera kvalitetsfaktorer som påverkar nöjdheten och områden för förbättring.
– Det känns glädjande att invånarna uppskattar hur vi bemöter och försöker hjälpa dem, säger Milo Lindhe, verksamhetschef för 1177 på telefon i hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Tid, bemötande och kommunikation är de tre kvalitetsfaktorer som får högst betyg, med siffror mellan 94 och 96 procent. Ett nöjd-kund-index (NKI) över 75 anses vara mycket bra.
Nästan 97 procent av de som ringt 1177 följer de råd de får, och de äldsta gotlänningarna, som nått pensionsåldern, är de nöjdaste.
– Vi ska fortsätta att utveckla nya arbetssätt för att minska telefonkön och väntetider ytterligare. Det här är ett ständigt pågående arbete och självklart är det roligt för oss när vi ser faktiska förbättringar år från år, säger Milo Lindhe.
Milo och hennes team, bestående av nio telefonsjuksköterskor och nio timvikarier, avlastar trycket på andra vårdinrättningar. Enligt enkätsvaren skulle 29 procent av invånarna annars ha vänt sig direkt till akuten, medan 30 procent skulle ha kontaktat vårdcentralen.
Fakta om undersökningen: Målgruppen bestod av invånare som ringt 1177 på telefon. Urvalet togs fram genom att de som ringde fick en automatisk fråga i talsvaret om de ville delta i en undersökning. De som tackade ja ingick i urvalet.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.