Gotlands fladdermöss vantrivs – ny rapport från Länsstyrelsen avslöjar orsaken

Lokalt

En ny rapport från Länsstyrelsen Gotland visar att fladdermöss trivs bäst i gotländska kyrkor utan fasadbelysning. Fasadbelysningen kan vara en orsak till minskningen av fladdermusarten brunlångöra.

Enligt den senaste rapporten från Länsstyrelsen Gotland har en inventering av fladdermöss i gotländska kyrkor påvisat att 62 procent av de undersökta kyrkorna och kyrkogårdarna huserar fladdermöss eller spår av dem. Fladdermössen trivs särskilt bra i kyrkor utan fasadbelysning eller där belysningen släcks under de timmar då fladdermössen är som mest aktiva på natten.
Fladdermössen, som är fridlysta och flera arter rödlistade, är viktiga för ekosystemet på Gotland. Bland dem återfinns brunlångöra, en art som är beroende av kyrkor och byggnader med stora vindar för sin fortplantning och övervintring. Tyvärr har inventeringar visat att antalet brunlångöra minskar, och en trolig orsak är den starka fasadbelysningen.

Naturvårdshandläggare David Lundgren vid Länsstyrelsen förklarar att fasadbelysningen stör fladdermössens jaktbeteende, vilket kan leda till svårigheter för dem att föda sina ungar. Han betonar vikten av att anpassa belysningen för att skydda de fridlysta djuren. Genom att begränsa belysningen till vinterhalvåret och använda tidstyrda lampor kan man undvika att störa fladdermössen.

Länsstyrelsen och Svenska kyrkan på Gotland samarbetar nu för att se över situationen med fasadbelysning vid kyrkorna. Med en gemensam vilja att främja biologisk mångfald i kyrkogårdsmiljöer hoppas man kunna skapa bättre förutsättningar för fladdermössens överlevnad på ön.