Foto: Länsförsäkringar

Gotland satsar på klimatneutrala städer till 2030

Lokalt

Region Gotland har undertecknat ett avtal för att delta i projektet Klimatkontrakt Gotland 2030, som syftar till att göra ön klimatneutral.

Projektet Klimatkontrakt Gotland 2030 lanseras i syfte att accelerera Gotlands omställning till ett hållbart och klimatneutralt samhälle. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) har undertecknat avtal om Gotlands medverkan i detta ambitiösa initiativ, som är en del av det nationella innovationsprogrammet Viable Cities.

Gotland är en av 48 kommuner och regioner i Sverige som går samman för att möta klimatkrisen. Genom detta projekt strävar man efter att utveckla klimatneutrala och hållbara städer, i linje med en växande global mobilisering där EU har en ledande roll.

Utmaningar som global uppvärmning och socioekonomiska förändringar står i fokus, men projektet ser även möjligheter för innovation och nya arbetssätt. Region Gotland samarbetar med Tillväxt Gotland, Uppsala universitet, Science Park Gotland, Gotlandshem och GEAB för att driva projektet framåt.

– Vi på Gotland är mycket glada och stolta över att nu ingå i Viable Cities och satsningen Klimatneutrala städer. Tillsammans är vi handlingskraftiga och överens om att bidra till klimatneutrala städer 2030, säger Meit Fohlin (S).

Roger Hammarström, verksamhetsledare på Tillväxt Gotland, ser fram emot att samla lokala företag och ge dem verktyg för klimatsmarta investeringar.

– Det här kan bli en viktig pusselbit på vägen mot ett klimatneutralt Gotland 2030 med minskade koldioxidutsläpp, tillägger han.

Projektet sträcker sig från 1 januari 2025 till 31 december 2027 och har en totalbudget på 6 miljoner kronor, där huvuddelen finansieras av Energimyndigheten och Region Gotland. Målen inkluderar att ta fram en klimatfärdplan och en klimatinvesteringsplan, samt att etablera ett klimatomställningsteam för att stödja insatserna.

En central del av projektet är att skapa starka gemenskaper och främja nya idéer för en hållbar omställning, vilket knyter an till Regionfullmäktiges prioriteringar för energi- och klimatomställning.



Källa: Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged