I den nya rapporten Talent City Index, framtagen av Future Place Leadership, framgår att Gotland är en magnet för personal inom bristyrken, entreprenörer och distansarbetare. Rapporten visar på öns attraktionskraft och dess potential för framtida tillväxt.
I den senaste rapporten Talent City Index – livsstilsregioner, som tagits fram av Future Place Leadership, rankas Gotland som Sveriges näst mest attraktiva livsstilsregion. Rapporten beskriver ön som en magnet för personal inom bristyrken, entreprenörer och distansarbetare. Gotlands unika kombination av naturnära boende, trygg miljö och kreativa möjligheter gör den särskilt intressant för kompetens från hela landet. Särskilt attraktivt är Gotland för dem som arbetar inom vård och skola, men även entreprenörer och distansarbetare drömmer om att bo där.
Rapporten ger en djupare förståelse för regionernas styrkor och förbättringsområden, med fokus på målgruppernas perspektiv. Utvärderingen har gjorts utifrån regionernas attraktionskraft för inflyttare, särskilt distansarbetare, företagare och personer inom bristyrken. Livsstilsrapporten visar att många drömmer om ett liv på landet med möjlighet att arbeta på distans. Ingenjörer, vårdpersonal och lärare föredrar lantliga och familjevänliga miljöer, medan IT/tech-professionella ofta söker sig till mer urbana områden. För Gotlands del lyfts arbetsmarknaden, kollektivtrafiken och närheten till familj och vänner fram som osäkra faktorer för målgruppen.
I den årliga undersökningen Talent City Index Sverige 2024 har Gotland även stigit från sjätte till fjärde plats, där ön konkurrerar med storstäderna. Gotlands starka attraktionskraft betonas, både som en trygg plats för familjer och en region med spännande möjligheter för kreativa yrkesverksamma och företag. Regionen rankas också högt inom hållbarhet, innovation och livskvalitet, vilket understryker Gotlands potential för framtida tillväxt och inflyttning.
– Vi har satt ett högt mål från politiken att vi ska bli 1000 fler invånare fram till 2027, därför att en positiv befolkningstillväxt är en viktig del av Gotlands utveckling – både för en ökad skattekraft och för att säkra framtidens kompetensbehov. Resultaten i rapporterna visar på ett fantastiskt sätt hur attraktivt Gotland är och att många kan tänka sig bo och leva här! Samtidigt måste vi se till att de som flyttar hit känner sig välkomna, stannar och att vi som redan bor här trivs och blir goda ambassadörer för Gotland. Ett arbete som kräver lokal samverkan och långsiktighet, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Undersökningen görs inom ramen för projektet Relocation Gotland, en satsning för att attrahera och välkomna inflyttare:
– Att vi rankas som tvåa i landet visar att vårt långsiktiga arbete med att stärka Gotlands platsvarumärke ger resultat. Det är uppenbart att många drömmer om Gotland och andra livsstilsbetonade platser, men hur kan vi göra så att fler tar steget och flyttar? Den planerade digitala inflyttarservicen på gotland.com blir en nyckel i att förstå och möta målgruppernas behov och hinder samt erbjuda dem information och verktyg för en smidig och välkomnande inflyttning, säger Anna Westberg, projektledare för Relocation Gotland.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.