Gotland klättrar på ranking av bästa Agenda 2030-kommuner

Lokalt

Region Gotland har i år klättrat 71 platser och hamnar på plats 13 i Dagens Samhälles ranking av årets bästa Agenda 2030-kommuner. Denna framgång grundar sig på ett målorienterat arbetssätt anpassat till lokala förutsättningar.

I Dagens Samhälles ranking av årets bästa Agenda 2030-kommuner har Region Gotland klättrat mest i landet jämfört med föregående år. Gotland placerar sig nu på plats 13, en betydande förbättring med hela 71 platser sedan den senaste mätningen.

För att nå framgång i Agenda 2030-arbetet är det avgörande att ha ett praktiskt och målinriktat tillvägagångssätt som är anpassat efter lokala förutsättningar och resurser. Detta arbete är viktigt för framtida generationer och måste prioriteras.

Region Gotlands strategi att anpassa globala mål till lokala förhållanden och skapa en integrerad arbetsmetod där hållbarhet är en del av den dagliga verksamheten har bidragit till det positiva resultatet.

Bland de konkreta initiativ som kan ha påverkat rankingen finns:

  • Minskning av klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar
  • Reduktion av koldioxidutsläpp
  • Projektstöd till lokalt näringsliv för att utveckla industriell symbios
  • En egen fordonsflotta med över genomsnittet klimat- och energiprestanda för landets kommuner
  • Stöd till friluftslivet
  • Samverkan med lokalt näringsliv och invånare för att minska transportutsläpp
  • Hållbarhetskrav på finansiella placeringar
  • – Att Region Gotland placerar sig bra i nationella jämförelser och klättrar mest i landet med 71 platser är något vi alla kan vara stolta över. Att uthålligt och utifrån vår hållbarhetspolicy ha hållbarhetsfokus i de många dagliga besluten både på tjänstemannanivå och inom de politiska besluten ger resultat och ett ännu bättre Gotland, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

    Dagens Samhälle har använt nyckeltal från Rådet för främjandet av kommunala analyser (RKA) i sin Agenda 2030-ranking. Totalt har 61 olika mått använts, indelade i sju kategorier: Inkluderande samhällen, hållbar konsumtion, hälsa och välbefinnande, god samhällsutveckling, jämställdhet, hållbara samhällen samt klimat och miljö.

    För mer information om Region Gotlands hållbarhetsarbete och de mål som satts upp för Gotland 2040, kan intresserade läsa vidare på deras officiella hemsida.



    Källa: Region Gotland

    Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

    Tagged