Enligt den senaste rapporten från Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) visar Region Gotland upp starka resultat inom flera områden, inklusive förskola och grundskola. Samtidigt finns det områden med förbättringspotential, särskilt inom gymnasieutbildningen.
Region Gotland har nyligen presenterat resultat från det nationella projektet Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK), som jämför kvalitet och effektivitet bland Sveriges kommuner. I 2024 års mätning deltog 180 kommuner, och Gotland framstår som en av de kommuner med högst resultat inom flera områden.
Bland de positiva resultaten kan nämnas att Gotland har en högre andel elever i årskurs tre som klarat de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk. Dessutom är nöjdheten med den kommunala skolan hög bland elever i årskurs 8. Inom äldreomsorgen visar brukarna en positiv bedömning, och resultaten inom särskilt boende är bland de bästa i landet. Personalkontinuiteten inom hemtjänsten är också hög, vilket bidrar till en stabil vård.
– Region Gotlands uppdrag är att göra det bättre och enklare för de som bor, lever och verkar här på Gotland. Resultaten i KKiK ger en lägesbild av vårt arbete i relation till andra kommuner och vi får ett bra underlag för vilka områden vi behöver fortsätta att utveckla, säger regiondirektör Stefan Hollmark.
Trots dessa framgångar finns det också områden där Region Gotland har lägre resultat jämfört med andra kommuner. Andelen gymnasieelever som får examen inom fyra år är en av dessa utmaningar. Dessutom är andelen gymnasieelever med indraget studiestöd på grund av ogiltig frånvaro högre på Gotland.
– När vi följer resultat för andelen gymnasieelever med examen inom fyra år ser vi att de varierar över tid. De senaste åren har andelen minskat. Därför behöver Region Gotland inte bara arbeta för att elever i kommunal skola lyckas. Vi behöver arbeta för att alla ungdomar på Gotland fullföljer gymnasiet, eftersom en examen är en viktig skyddsfaktor som stärker deras framtidsmöjligheter, säger Peter Lerman, gymnasiechef.
Väntetiderna för erbjudande om särskilt boende efter beslut har också ökat jämfört med andra delar av Sverige.
– Väntetiderna har varit lite längre än tidigare år. Det vi vet är att behovet skiftar över tid, säger Therese Thomsson, myndighetschef på socialförvaltningen.
Det finns dock positiva förändringar att rapportera. Gotland har gjort framsteg inom flera områden, däribland:
– Handläggningstiderna inom bygglov förbättras kontinuerligt vilket är glädjande. Medianhandläggningstiden 2024 var 7,9 veckor och i de allra flesta av våra bygglovsärenden tas nu beslut inom lagstadgad tid, säger avdelningschef för bygglov Anna Malkan Nelson.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.