Idag invigde Region Gotland en ny lekplats i Bingeby, Visby, med ett godsakstema som barnen själva har valt. Lekplatsen erbjuder en mängd olika lekmöjligheter och är tillgänglighetsanpassad för att inkludera alla barn.
Idag invigde Region Gotland en ny lekplats i Bingeby, med ett spännande godsakstema. Barnen i området har själva fått rösta fram temat, och resultatet är en lekplats fylld med polkagrisgungor, en lakritsklätterställning och ett staket av klubbor. Detta liknar den nyligen invigda dinosaurielekplatsen i Vibble, där barnens åsikter också stod i centrum.
Den nya lekplatsen är stor och erbjuder en varierad terrassering som skapar flera olika lekytor. Här finns något för alla barn, oavsett om de föredrar att stå i kanten och titta på, bygga kojor av grenar eller delta i fartfyllda lekar.
En av de stora fördelarna med lekplatsen är dess tillgänglighetsanpassning. En ramp av trä knyter samman de olika områdena och gör det enkelt att röra sig mellan dem. Rampen fungerar även som en lekgång mellan buskar, där både barn och vuxna, med eller utan rullstol, kan delta i leken. Dessutom har rampen avåkningsskydd som även fungerar som en kant för personer med synnedsättning att känna mot med käpp.
För att ytterligare underlätta för barn med synnedsättning är lekutrustningen delvis kontrastmarkerad med polkagrisränder. Kanterna runt träflisytorna ligger i marknivå för att underlätta rullstolsåtkomst, och trappor har tillförts där nivåerna är höga.
En annan nyhet på lekplatsen är ”lekotopen”, en naturlik yta som uppmuntrar barnens fantasi genom kojbygge och rollspelslekar. Den andra ytan är mer traditionell med gungor, rutschkana, studsmatta, sandlåda och lekhus.
Mycket av den gamla utrustningen har återanvänts och målats om för att passa det nya temat, vilket både ger lekredskapen nytt liv och tar hänsyn till miljön. Fallskyddet har bytts ut från sand till gotländskt träflis, och kompisgungan har fått ett tillgängligt fallskydd av konstgräs.
Förutom lekutrustningen finns det även ett utegym och en grillplats i parken. Träningsutrustningen är avsedd för vuxna och ungdomar över 15 år.
Klicka här för mer fakta om tillgänglighetsanpassning
Tillgänglighetsanpassning innebär att offentliga platser och utrustning utformas så att de kan användas av alla, oavsett funktionsförmåga. Detta inkluderar ramper, kontrastmarkeringar och anpassade lekytor.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.