Foto: Länsstyrelsen Gotland

Gaist bildas för grön omställning på Gotland

Lokalt

Under ett konstituerande möte på residenset i veckan bildades Gaist, ett forum som syftar till att främja den gröna omställningen på Gotland. Deltagarna, som representerade olika myndigheter och näringsliv, ställde sig positiva till initiativet som drivs av Länsstyrelsen och Region Gotland.

Det konstituerande mötet för det nya forumet Gaist ägde rum tidigare i veckan och samlade ett trettiotal deltagare från myndigheter, näringsliv och andra organisationer. Syftet med Gaist, som står för ”Gotland accelererar i samverkan för grön tillväxt”, är att främja den gröna omställningen på Gotland.

Länsstyrelsen, med ansvar för att utveckla den regionala energiplaneringen, har tillsammans med Region Gotland initierat bildandet av forumet. Landshövding Anders Flanking förklarar vikten av samverkan:

– Gaist är en samverkan för framtidens energi, för att vi ska kraftsamla kring rätt saker och få en tidig dialog. Drivkraften är att få minskad klimatpåverkan, stärkt näringslivsutveckling och bättre beredskap.

Vid mötet deltog representanter från Energimyndigheten, Svenska kraftnät, Försvarsmakten, Vattenfall, Geab, Tillväxt Gotland och LRF. Diskussionerna fokuserade på samhällets energibehov och hur forumet kan komplettera befintliga dialoger. Deltagarna var eniga om att Gaist ska bildas och uttryckte en stark vilja att samarbeta.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin betonade vikten av att snabba på energiförsörjningen:

– Nu växlar vi upp tempot i arbetet med energiförsörjning vilket är avgörande för både klimatomställning och näringslivsutveckling. Att lösa komplexa utmaningar bygger på tät samverkan, samsyn och gemensam vilja att förändra.

Meit Fohlin (s), Regionstyrelsens ordförande. Foto: Karl Melander

Arbetet inom Gaist kommer att fokusera på samhällets behov av energi, framdrift i energiomställningen och långsiktiga utmaningar i länets energiförsörjning. Nästa steg blir att konkretisera hur samverkansgruppen ska struktureras samt att Länsstyrelsen och Region Gotland tar fram en lägesbild och en tidsplan.


Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged