Landshövding Anders Flanking har samlat statliga myndigheter och bolag på Gotland för att diskutera de kommande förändringarna i flygtrafiken. Många uttrycker oro över de negativa effekterna på ekonomi, tid och rekrytering.
Landshövding Anders Flanking bjöd nyligen in samtliga statliga myndigheter och bolag med verksamhet på Gotland till ett möte för att diskutera de kommande förändringarna i flygtrafiken mellan Gotland och fastlandet. De flesta deltagarna uttryckte oro över att förändringarna kan påverka deras verksamhet negativt, både ekonomiskt och tidsmässigt, samt försvåra rekryteringen av ny personal.
Vid mötet deltog representanter från ett 20-tal av de omkring 30 statliga myndigheter och bolag som finns på Gotland. Många av dessa ser förändringen som problematisk. Anders Flanking, landshövding på Gotland, uttryckte sin oro över att Bromma flygplats är oerhört viktig för Gotland och att avsaknaden av trafik dit kan hota länets tillväxt.
– Det är skarpt läge, Bromma flygplats är oerhört viktig för oss. Att inte ha trafik till Bromma är ett hot mot Gotlands tillväxt. Vi är beroende av bra kommunikationer och det har jag också framfört i olika sammanhang. Vi behöver Bromma för både pendling och tjänsteresor, så den här utvecklingen gör mig bekymrad. Arlanda håller inte måttet idag. Om Arlanda ska vara ett fungerande alternativ till Bromma så krävs en rejäl uppryckning både vad gäller logistiken på flygplatsen och priserna för att resa med Arlanda Express, säger Anders Flanking.
Riksantikvarieämbetet, Svenska spel, Polismyndigheten och Försvarsmakten är några av de större statliga arbetsgivarna på Gotland som har stort behov av snabba och smidiga resmöjligheter mellan Visby och Stockholm. Under mötet lyftes frågor om kostnader, tidsåtgång och logistik, samt bristen på avgångar morgon och kväll. Även säkerhetsaspekter och risken för ökade svårigheter att rekrytera personal diskuterades.
– För både vår statliga personal och för alla andra gotlänningar som har behov av att pendla emellanåt kan det bli svårare att få ihop livspusslet om dagpendling inte längre är ett realistiskt alternativ. Även för många unga människor och studenter på Gotland är flyget till Bromma och att det går att ta sig till Stockholm till en rimlig kostnad en väldigt viktig fråga. Jag skulle välkomna mer konkurrens i flygtrafiken än vi ser ut att ha framöver, säger Anders Flanking.
Länsstyrelsen kommer nu att sammanställa en lägesbild utifrån de inkomna synpunkterna och skicka den till Regeringskansliet. Deltagarna vid mötet var också överens om att fortsätta diskussionen kring flygfrågorna i Trafikrådet, ett samverkansforum som leds av Region Gotland.
– Vi behöver jobba tillsammans med det här. Om vi är många som drar åt samma håll har vi större möjlighet att påverka och arbeta för en turlista, logistik och en prisnivå som motsvarar Gotlands behov, säger Anders Flanking.
Klicka här för mer fakta om flygtrafiken på Gotland
Gotland är beroende av effektiva flygförbindelser för att underlätta pendling och tjänsteresor till och från fastlandet. Bromma flygplats har varit en viktig knutpunkt för dessa resor.
Förändringar i flygtrafiken kan påverka både ekonomin och rekryteringsmöjligheterna för statliga myndigheter och bolag på ön. Diskussioner pågår för att hitta lösningar som motsvarar Gotlands behov.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.