Under regionstyrelsens möte behandlades 42 ärenden, däribland en förstudie för en ny idrottshall i Visby och en ny hållbarhetspolicy. Meit Fohlin, ordförande för regionstyrelsen, betonade vikten av att integrera idrottsanläggningar nära skolor samt att öka takten i klimat- och energiomställningen.
Den 5 september 2024 sammanträdde regionstyrelsen i Gotland och behandlade totalt 42 ärenden. Ett av de mest framträdande besluten var att inleda en förstudie för en ny idrottshall i Visby, som ska placeras mellan Solbergaskolan och Alléskolan. Den planerade idrottshallen ska ha minimimåtten 20 gånger 40 meter för att kunna möta de ökade behoven av idrottsyta i regionen.
– Vi vill gå vidare med Gutavallen, som har fördelen att vara detaljplanelagd för idrott, samt Artilleriet som ligger bra till nära fler skolor. När idrottsanläggningar ligger nära skolor kan de lättare integreras i skolornas verksamheter, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.
Klicka här för mer fakta om hållbarhetspolicyn
Den nya hållbarhetspolicyn för Region Gotland ersätter den tidigare miljöpolicyn och syftar till att styra regionens arbete mot en hållbar utveckling. Policyn omfattar sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter och innehåller elva principer för hållbarhet. Varje nämnd och bolagsstyrelse ska arbeta för att identifiera hållbarhetsfrågor och möjligheter inom sin verksamhet.
Vidare föreslog regionstyrelsen att regionfullmäktige antar en ny hållbarhetspolicy som ska fungera som vägledning för beslut och styrning av verksamheten. Policyn innehåller elva principer för hur Region Gotland ska arbeta med hållbar utveckling.
Meit Fohlin (s), Regionstyrelsens ordförande. Foto: Karl MelanderRegionstyrelsen beslutade också att inrätta en Regional Resursgrupp (RRG) i samarbete med Länsstyrelsen i Gotlands län, för att stärka beredskapen vid kriser. RRG ersätter nuvarande IOP och kommer att finansieras med 800 000 kronor fram till 2025.
Slutligen beslutade regionstyrelsen att utreda och riskminimera trafiken på delar av väg 148 för att skydda dricksvattentäkten vid Tingstäde träsk. Detta är en del av regionens arbete för att säkerställa dricksvattenförsörjningen, som har varit ansträngd under det senaste året.
– Vi behöver göra det vi kan för att minimera riskerna för skador på vår dricksvattentäkt, säger Meit Fohlin.
Källa: Region Gotland