Meit Fohlin (s), Regionstyrelsens ordförande. Foto: Karl Melander

Fohlin: Gotland behöver Bromma flygplats

Lokalt

I en skrivelse till infrastrukturminister Andreas Carlson uppmanar Region Gotland regeringen att säkerställa att Bromma flygplats förblir öppen. Den förändrade flygsituationen, där BRA flyg slutar driva egen trafik, påverkar Gotland negativt och skapar oro för framtida transporter. Regionens ledning arbetar intensivt för att hitta lösningar.

I en skrivelse som skickades under fredagen till infrastrukturminister Andreas Carlson, uppmanar Region Gotland regeringen att säkerställa att Bromma flygplats inte kommer att läggas ner i närtid. Den aktuella frågan om flygsituationen under november och december är en prioriterad fråga för regionen, och intensivt arbete pågår för att få svar på uppkomna frågor och hitta möjliga vägar framåt.

Beskedet att BRA flyg från årsskiftet slutar att driva egen trafik innebär en stor förändring för svenskt inrikesflyg och påverkar Gotlands förutsättningar mycket negativt. Detta är en stor omställning för ön, där Bromma flygplats spelar en viktig roll för beredskapen. Den påverkar inte bara resenärer och företag utan även samhällsviktiga transporter. Den längre totala transporttiden som flyg till och från Arlanda medför innebär även en försämring för Gotlands sjukvårdsrelaterade flygtransporter och ytterligare påfrestning för patienter och verksamhet.

– Gotland är som landets enda ö-region helt beroende av goda färje- och flygförbindelser för såväl persontransporter som ur beredskapssynpunkt. Från Region Gotlands sida vill vi tydligt trycka på att Bromma flygplats behövs, särskilt utifrån den ökade belastning som nu kommer på Arlanda. Utvecklingsarbetet på Arlanda behöver skyndas på och till dess det kommit längre är Bromma avgörande, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Region Gotland arbetar aktivt för att understödja utvecklingen av elflyg, och Bromma flygplats har utpekats som en lämplig utvecklingsplattform och knutpunkt för det elektrifierade och gröna flyget. – Vi tror att en utmärkt första elflyglinje är Visby–Bromma. Eftersom det talas om det elektrifierade flyget som framtidens kollektivtrafik blir det avgörande med attraktiva start- och landningstider samt korta ledtider både på flygplatsen och för att ta sig vidare in till centrala Stockholm. Vi hoppas att även staten ser denna möjlighet för Bromma flygplats, säger Andreas Unger (M), regionstyrelsens 1:e vice ordförande.

Ur ett tillgänglighets-, trygghets- och totalförsvarsperspektiv är det viktigt att det finns två flygplatser i Stockholmsområdet. – Vi är glada att notera att även infrastrukturministern ser att Bromma flygplats fyller en viktig funktion i det svenska flygplatssystemet. Med denna skrivelse vill vi understryka att vi är många som ser samma behov och drar samma slutsatser och att budskapet från regeringen därför måste vara tydligt: Bromma flygplats behövs. Gotland och Sverige behöver Bromma flygplats, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens 2:a vice ordförande.


Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged