Facket slår larm: Utmaningar för socialtjänsten på Gotland

Lokalt

En ny rapport från Vision belyser de svåra utmaningar som Gotland står inför när det gäller att rekrytera och behålla socialsekreterare och biståndsbedömare. Med förändringar i socialtjänsten och ny lagstiftning ökar trycket på en redan ansträngd personalstyrka.

Gotland har stora utmaningar när det gäller rekrytering och retention av socialsekreterare och biståndsbedömare, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Rapporten visar att bristen på personal är särskilt kritisk i takt med att socialtjänsten genomgår förändringar och ny lagstiftning kräver mer förebyggande arbete.

Mellan 2020 och 2023 har det blivit betydligt svårare att rekrytera inom dessa yrken i hela landet, och många yrkesverksamma lämnar sina jobb i förtid. Nära hälften av dem som slutar är mellan 31 och 50 år gamla. Visions Socialchefsrapport indikerar att det i Kalmarlän finns en risk för ett betydande underskott av personal fram till år 2035, om den nuvarande trenden fortsätter.

– Dålig arbetsmiljö och resursbrist driver bort kvalificerad personal från socialtjänsten. Vi både kan och måste vända utvecklingen om de goda intentionerna i den nya socialtjänstlagen ska bli verklighet. Det är avgörande att vi hittar lösningar för att attrahera och behålla kompetent personal inom socialtjänsten på Gotland, säger Anne-Lie Eriksson, personlig ombudman för chefer.

Visions rapport bygger på en omfattande analys av både nationella och regionala data samt socialchefers erfarenheter, för att ge en heltäckande bild av situationen fram till 2035. En fortsatt brist på personal kan äventyra både välfärden och tryggheten i samhället.


Källa: Vision|Pressmeddelande
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering. OBS: Vår AI indikerar att även källtexten delvis kan vara AI-genererad.