Gotländsk expert: EU:s fiskekvoter hotar Östersjöns ekosystem

Lokalt

EU:s ministerråd har beslutat att fördubbla fiskekvoterna för strömming i centrala Östersjön, vilket enligt Naturskyddsföreningen kan få allvarliga konsekvenser för hela ekosystemet. Föreningen uppmanar nu regeringen att agera för att rädda Östersjön.

EU:s ministerråd har nyligen fattat ett beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömming i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen utgör detta beslut en allvarlig risk för både strömmingen och hela Östersjöns ekosystem. Föreningen menar att bestånden redan befinner sig på kritiskt låga nivåer och att det ökade fisket kan få förödande konsekvenser.

– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen uppmanar nu Sveriges regering att agera kraftfullt för att motverka de negativa effekterna av beslutet. Beatrice Rindevall betonar vikten av att regeringen, förutom att fortsätta arbeta för lägre fiskekvoter, även snabbt genomför förslagen i havsmiljöpropositionen för att skydda ekosystemet.

– När det inte går att genomdriva nödvändig politik i ministerrådet för att rädda fiskbestånden är det avgörande att göra allt som går på eget håll för att vända utvecklingen. Nu behöver regeringen, utöver att fortsätta driva på för lägre fiskekvoter, också akut leverera på förslagen i havsmiljöpropositionen, säger Rindevall.

Nicka Hellenberg, folkexpert hos Gotland Live i Östersjöfrågor och fiske, är också kritisk till ministerrådets beslut:

— Beslutet om de ökade kvoterna visar att det finns ett stort systemfel i förvaltningen av Östersjön. I dagsläget står det pelagiska trålfisket för det mesta av strömmingsfångsterna och nästan all fångst går till tillverkning av fiskmjöl. Forskningen är enig om att strömmingen är motorn i Östersjöns ekosystem. När balansen i ekosystemen rubbas riskerar arter och livsmiljöer att försvinna. Sedan en tid tillbaka ser många forskare tydliga tecken på att detta redan pågår. De storskaliga förändringar som drabbar hela Östersjön påverkar i hög grad Gotland och våra kuster.

Nicka Hellenberg

Regeringen har tidigare tagit steg för att driva en mer hållbar linje i ministerrådet, men dessa ansträngningar har inte gett önskat resultat. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för samtal om fisket, och Naturskyddsföreningen anser att det nu är avgörande att Sverige omedelbart samlar dessa länder för gemensamma insatser.

– Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, avslutar Beatrice Rindevall.

Klicka här för mer fakta om Östersjöns ekosystem

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och har en unik men känslig ekosystemstruktur. Det är hem för många arter som är beroende av varandra för överlevnad.

Fiskekvoter är en viktig del av fiskeripolitiken inom EU, men beslut om kvoter kan få stora konsekvenser för beståndens hållbarhet och den biologiska mångfalden i havet.


Källa: Naturskyddsföreningen
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.