Bagarstugan vid Tärnudden på Gotska Sandön genomgår en omfattande restaurering, där ett dussin elever från Region Gotlands vuxenutbildning i byggnadsvård har bidragit till återställandet. Daniel Heilborn, handläggare vid länsstyrelsen, lyfter fram den fantastiska insatsen som eleverna har gjort för att bevara denna kulturhistoriska byggnad.
Vid månadskiftet var ett dussin elever från Region Gotlands vuxenutbildning i byggnadsvård på Gotska Sandön för att fortsätta restaureringen av den gamla bagarstugan vid Tärnudden. Under deras arbete har rostiga metallbeslag renoverats, syllpapp monterats och plastfärg skrapats av. Tack vare flera dagars intensivt arbete närmar sig bagarstugan nu ett nytt liv.
– Eleverna har gjort en fantastisk arbetsinsats, både på bagarstugan vid Tärnudden och Kabelboden strax väster om Bredsandsudde. De har fortsatt arbetet med att byta syll och band på Bagarstugan och reparerat den mycket speciella och snillrika trästommen av dubbelspontade stående plank, säger Daniel Heilborn, handläggare vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen.
Klicka här för mer fakta om Bagarstugan
Bagarstugan vid Tärnudden byggdes 1883 och levererades av snickerifirman Bark & Warburg AB i Göteborg. Byggnaden kom i platta paket med en färdighuggen granitgrund som murades upp på plats. Trästommen består av tre tum tjocka stående plank med dubbelspont, sammanbundna med metallbeslag.
Eleverna utförde grundarbetet vid snickeriet i fyrbyn innan materialet fraktades till Tärnudden. Metallbeslagen blästrades, gängrensades och brändes med linolja för att återfå sin ursprungliga kvalitet. Kabelboden fick sina vajerspännare reparerade och är nu åter funktionell. Syllpapp monterades mellan trästommen och grundstenarna efter att byggnaden lyfts med domkrafter, och den gula plastfärgen skrapades av inför en återställning av den ursprungliga linoljemålade pärlspontpanelen.
– Även kaminen har fått en rejäl översyn och blivit ett smycke i byggnaden. Fönster, fönsterlucka och dörr har reparerats omsorgsfullt med isärtagning och tillverkning av nya tappar. De har verkligen gjort en ordentlig kulturgärning, avslutar Daniel Heilborn.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.