Dricksvattnet blir mjukare i delar av Gotland

Hem & familj Lokalt

Under veckan kommer dricksvattnet i vissa områden på Gotland att få en lägre hårdhetsgrad, enligt ett driftmeddelande på Region Gotlands webbplats. Hårdhetsgraden sänks från tidigare 10–15 °dH till cirka 4–6 °dH, vilket innebär att vattnet blir mjukare.

Förändringen innebär att mängden mineraler som kalcium och magnesium minskar. Det kan leda till mindre kalkavlagringar i exempelvis vattenkokare, duschmunstycken och hushållsmaskiner. Mjukare vatten gör också att det behövs mindre tvätt- och diskmedel för att uppnå samma rengöringseffekt.

Enligt Region Gotland kan vissa även uppleva en liten förändring i smak eller känsla på vattnet, vilket beskrivs som helt normalt och ofarligt. De områden som berörs av förändringen är från Västergarn (norr om Paån) till södra Tofta.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Driftmeddelande På Region Gotlands Webbplats

Tagged