Under sitt möte den 23 oktober har Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Region Gotland behandlat resultaten från årets skolval samt en rapport om skillnaderna mellan betyg och provresultat i kommunala grundskolor. Nämnden beslutade också om framtida åtgärder för skolorganisationen i norra Visby.
Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 23 oktober för att diskutera aktuella frågor inom utbildningssektorn. En av de centrala punkterna var resultatet från årets skolval, där statistik presenterades av Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
En rapport visade på skillnader mellan betyg och resultat på nationella prov i kommunala grundskolor på Gotland. Enligt den senaste statistiken från läsåret 2023/24 är engelska det ämne där överensstämmelsen mellan betyg och provresultat är högst, med liknande resultat som i riket. Det noterades dock att vissa skolor, såsom Fårösundskolan, Solklintskolan och Högbyskolan, avviker i ämnena svenska och matematik.
– Det är viktigt att vi får syn på de här siffrorna och får upp dem till politiken. Förvaltningen har tidigare fått i uppdrag att fördjupa sig i varför behörigheten till gymnasieskola sjunker, och detta blir ytterligare en del i det, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Vidare presenterades resultatet från det senaste skolvalet, där 608 elever deltog. Av dessa valde 526, motsvarande 87 procent, en kommunal skola. 107 elever, eller cirka 20 procent, valde en annan kommunal skola än sin hemskola. En intressant trend är att färre elever väljer fristående skolor till förskoleklass, medan intresset för fristående verksamheter ökar i årskurs 7.
– Utfallet av skolvalet är alltid intressant. De stora dragen som vi kan se i årets val till förskoleklass är att färre söker sig till fristående skolor och även att rörligheten mellan de kommunala skolorna sjunker, säger Oscar Lindster (S).
Nämnden fick också en lägesrapport om översynen av skolorganisationen i norra Visby. Enligt tidigare beslut planeras en avveckling av Polhemskolan, med en utfasning under läsåren 2025/26 och 2026/27. Målet är att hålla samman klasser och att lärare följer med sina elever till mottagande skolor.
– Nämnden har fått en lägesrapport av det fortsatta arbetet med översyn av skolorganisationen i norra Visby. Planen som förvaltningen arbetar med är att flytta Polhemsskolans elever till de övriga skolorna i skolområdet och göra det under två läsår för att kunna hålla ihop klasser och lärare, säger Oscar Lindster (S).
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.