Den 27 mars sammanträdde gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) och beslutade om en betydande budgetförstärkning för att stärka utbildningsverksamheten på Gotland. Den totala förstärkningen uppgår till nästan 34,7 miljoner kronor för år 2026, vilket syftar till att säkerställa att nämnden kan möta framtida kompetensbehov.
Budgetförstärkningen inkluderar flera specifika tilläggsansökningar, bland annat:
- 2,2 miljoner kronor för etablering och bemanning av ett resurscentrum på Wisbygymnasiet
- 500 000 kronor till undervisningsmaterial för en ny energiinriktning på el- och energiprogrammet med start höstterminen 2025
- 2,5 miljoner kronor för att driva Lärcentrum hos Vuxenutbildningen
- 700 000 kronor för linjen Enter vid Gotlands folkhögskola
- 650 000 kronor för en arbetslivscoach för unga
- 586 000 kronor för uppräkning av löner i Barn- och elevhälsan
- 450 000 kronor per år för en tjänst som ska hantera säkerhets- och beredskapsfrågor
- 700 000 kronor för ersättningslokal för kök och matsal vid folkhögskolan i Fårösund
- 26,4 miljoner kronor för fler elever i gymnasieskolan och anpassad gymnasieskola samt förstärkning av skolbibliotek
Rolf Öström (M), ordförande för GVN, betonar vikten av att möta Gotlands kompetensbehov:
– Extra viktigt är att möta hela Gotlands kommande kompetensbehov. Därför är högsta prioriteringarna från vår sida att bevilja ramtillskott på 2,5 miljoner till Lärcentrum hos Vuxenutbildningen, säger han.
Förslaget går nu vidare till regionstyrelsens budgetberedning, där regionfullmäktige slutligen avgör budgetfrågan i juni.
Nämnden har även fastställt vilka gymnasieutbildningar som startar för årskurs 1 på Wisbygymnasiet läsåret 2025/26. Totalt kommer 550 utbildningsplatser att erbjudas på 16 nationella program samt den riksrekryterande sjöfartsutbildningen. Det blir dock neddragningar på vissa program, såsom el- och energiprogrammet som minskas från 48 till 32 platser, och naturbruksprogrammet som minskas från 40 till 32 platser. Ekonomiprogrammet minskar från 96 till 64 platser, medan försäljnings- och serviceprogrammet utökas från 25 till 50 platser.
Omvalsperioden för gymnasievalet startar den 14 april, med slutlig antagning den 25 juni. Öström nämner att det finns en vikande trend bland behöriga sökande till naturbruksutbildningarna, vilket är något nämnden arbetar aktivt med att bryta.
– Det är en trend vi arbetar aktivt med att bryta, med tanke på att de gröna näringarna på Gotland blir allt viktigare, säger han.
Källa: Region Gotland
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland