Enligt Eva Runngren, forskare i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet, är kunskapen om HPV och vaccinationen mot viruset otillräcklig bland barn och deras föräldrar. I sin forskning framkommer det att bristen på information kan leda till att familjer inte gör informerade val angående vaccination, vilket är en del av det nationella barnvaccinationsprogrammet.
HPV-vaccinet har erbjudits till flickor sedan 2012 och till pojkar sedan 2020. Runngren har särskilt undersökt skolsköterskans roll i informationsspridningen och hur denna påverkar barn, med fokus på pojkar. Hon påpekar att tidigare studier visat att flickor har mer kunskap om HPV-vaccination än pojkar, vilket kan bero på att de har vaccinerats längre.
I sin avhandling, ”Children’s, parents’ and school nurses’ perspectives on HPV vaccination”, framkommer det att metoderna för informationsspridning varierar mellan skolor. Vissa skolsköterskor skickar hem information, medan andra aktivt informerar i klasser. Enligt studien hade ungefär hälften av barnen och en tredjedel av föräldrarna tagit del av information från Folkhälsomyndigheten.
Runngren betonar behovet av enhetliga rutiner för att säkerställa att alla får samma information. Hon blev förvånad över att barnen nämnde lärarna som en viktig informationskälla, vilket väcker frågor om lärarnas kunskap om HPV och den information de förmedlar.
Trots att Sverige har en hög vaccinationstäckning på cirka 97 procent, ligger HPV-vaccinationen något lägre, med ungefär 85 procent för två doser. Föräldrarna i studien ansåg att HPV-vaccinationen är avgörande för både sina barns och samhällets hälsa. Runngren varnar för att förändringar kan ske snabbt, som i Danmark där vaccinationstäckningen föll dramatiskt efter att ett tv-program kopplade vaccinet till olika sjukdomar utan vetenskaplig grund.
– Det visar hur viktigt det är att sprida korrekt information så att förståelsen för vaccinationens betydelse ökar, säger Eva Runngren.
Hon understryker också vikten av att involvera barnen mer i diskussioner om vaccination. Pojkarna i studien berättade att de fick information mestadels vid vaccinationstillfället, men inte om HPV i stort.
– Jag menar inte att de ska fatta beslut om att vaccinera sig eller inte, men om de förstår varför vaccinationen är viktig får de med sig kunskap för framtida beslut, avslutar Runngren.
HPV sprids främst via sexuella kontakter och kan, om infektionen blir kronisk, leda till olika typer av cancer. Alla barn erbjuds vaccination mot HPV när de går i mellanstadiet, och de som är under 27 år rekommenderas att vaccinera sig om de inte redan har gjort det.
Källa: Örebro universitet
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Örebro Universitet