Barnbidraget täcker en allt mindre del av kostnaderna för barn och har nu nått den lägsta nivån sedan Swedbank började följa hushållens ekonomi 1974. Det visar en ny rapport från banken.
– Swedbank har följt hushållens ekonomi sedan 1974 och vi har aldrig sett en lägre nivå på andelen kostnader som täcks av barnbidraget. Många ensamstående föräldrar är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop. De drabbas särskilt hårt när bidragen urholkas, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.
Senast barnbidraget höjdes var i mars 2018, från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Efter höjningen täckte bidraget 36 procent av kostnaden för en 10-åring, men idag täcker det endast 25 procent. För att motsvara samma stöd som 2018 skulle barnbidraget behöva höjas till cirka 1 800 kronor per månad i år.
– I fasta priser har barnbidraget minskat med 21 procent sedan höjningen 2018. För ensamstående föräldrar har även underhållsstödet från Försäkringskassan minskat med 18 procent i fasta priser sedan 2021. Dessutom försvinner det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag vid halvårsskiftet, säger Madelén Falkenhäll.
Swedbanks index för finansiell hälsa visar att ensamstående föräldrars ekonomiska situation har försämrats det senaste året. 27 procent har svårt att få ekonomin att gå ihop, nästan hälften har behövt använda sparade pengar för nödvändiga utgifter och 18 procent har tvingats låna för det mest nödvändiga.
Rapporten belyser en utmaning som även påverkar familjer på Gotland, där ensamstående föräldrar kan känna av effekterna av barnbidragets minskade köpkraft i vardagen.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision