Austerland Energi på Östergarnslandet har utsetts till Månadens klimathjälte i september. Föreningen har tagit initiativ till Gotlands största solcellspark och arbetar för att minska öns beroende av fossila bränslen.
Austerland Energi, en energigemenskap på Östergarnslandet, har utsetts till Månadens klimathjälte i september. Utmärkelsen ges för deras engagemang och fleråriga arbete med att underlätta energiomställningen för allmänhet, föreningar och företag. Föreningen har nyligen påbörjat bygget av Gotlands största solcellspark, ett projekt som syftar till att vara andelsägt och en del av utvecklingen av energigemenskapen.
– Solcellsparken är det första lilla steget mot hållbarhet. Det har varit en lång resa men nu byggs den, säger Wolfgang Brunner, styrelseledamot i Austerland Energi.
En energigemenskap är ett koncept där individer, hushåll, företag eller organisationer samarbetar för att producera, dela och förbruka energi på ett hållbart och effektivt sätt. Detta sker ofta genom förnybara energikällor som sol-, vind- eller vattenkraft. Richard Glifberg, energicoach på Energicentrum Gotland och medlem i juryn för Månadens klimathjälte, förklarar att detta är en del av Austerland Energis vision.
Föreningen har kartlagt Gotlands beroende av externa energileverantörer och arbetar för att producera egen förnybar energi. Målet är att minska växthusgasutsläppen och beroendet av importerad energi, samtidigt som man skyddar mot energipriskriser.
Priset Månadens klimathjälte är en del av kampanjen Gotland ställer om, som syftar till att öka kunskapen om energi- och klimatfrågor på ön. Juryn består av representanter från Energicentrum Gotland, Gretas gamlingar, Coop Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län. Tävlingen pågår året ut, och nomineringar kan skickas till energicentrum@gotland.se.
Klicka här för mer fakta om energigemenskaper
Energigemenskaper är sammanslutningar där individer, hushåll, företag eller organisationer samarbetar för att producera, dela och förbruka energi på ett hållbart sätt. Dessa gemenskaper använder ofta förnybara energikällor som sol-, vind- eller vattenkraft för att minska beroendet av fossila bränslen.
Genom att skapa lokala energilösningar kan energigemenskaper bidra till minskade växthusgasutsläpp och ökad energisäkerhet, samtidigt som de kan skydda mot energipriskriser.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.