Rådhuset i Visby. Foto: Region Gotland

Agenda för kommande sammanträde i Regionstyrelsen

Lokalt

Under det kommande sammanträdet i Region Gotland den 22 oktober 2024 kommer regionstyrelsen att behandla en rad centrala frågor, däribland antagandet av Kulturplan 2025-2028 och handlingsplanen kopplad till denna. Diskussionen väntas bli livlig med många viktiga inspel från medborgarna och olika aktörer.

Kulturplan 2025-2028

Regionstyrelsen kommer att ta ställning till Kulturplan 2025-2028, som har tagits fram efter en omfattande remissprocess. Under perioden 19 juni till 30 september 2024 har 28 remissvar inkommit, vilket har resulterat i ett stort engagemang från olika aktörer. Enligt regionstyrelseförvaltningen har remissvaren bearbetats och viktiga synpunkter har beaktats i den slutgiltiga versionen av kulturplanen.

Handlingsplan för kultur

I samband med kulturplanen kommer även en handlingsplan att presenteras. Handlingsplanen syftar till att konkretisera insatserna mot de mål som fastställs i kulturplanen. Regionstyrelseförvaltningen föreslår att både kulturplanen och handlingsplanen antas av regionfullmäktige.

Uppföljning av elevhälsan

Ett annat viktigt ärende på dagordningen handlar om en motion från Miljöpartiet som föreslår att införa ett maxtak för elever per kurator och psykolog inom elevhälsan. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har bedömt att motionens intentioner är vällovliga, men att det under rådande ekonomiska läge inte finns utrymme för de kostnader som förslaget skulle medföra.

Markanvisningsavtal och bostadsutveckling

Regionstyrelsen kommer även att diskutera godkännandet av ett markanvisningsavtal med AB GotlandsHem för nybyggnation av bostäder. Avtalet omfattar mark för cirka 240 lägenheter och syftar till att möta det ökande behovet av bostäder på Gotland.

Lokalbehov och framtida investeringar

En annan central punkt på agendan är en bedömning av regionens lokalbehov för åren 2026-2035. Regionstyrelsen kommer att ta ställning till hur lokaler ska planeras och disponeras för att möta framtida behov.

Intern kontroll och uppföljning

Slutligen ska regionstyrelsen också ta del av en rapport om intern kontroll och uppföljning av beslutade åtgärder. Rapporten belyser vilka brister som identifierats och föreslår åtgärder för att rätta till dessa.



Källa: Sammanträden, Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged