Puma ungdomsgård i Visby firar den 15 november sitt 50-årsjubileum med öppet hus. Deltagarna får chansen att ta del av historien och verksamhetens utveckling genom åren.
Puma ungdomsgård, som grundades som Puma fritidsgård den 7 januari 1974, öppnade sin verksamhet i ett skyddsrum på Jungmansgatan. Owe Järlö, en av grundarna, beskriver sina första år:
– Jag anställdes som föreståndare och var den enda personalen på stället med fria händer att forma verksamheten. Jag hade ingen annan utbildning än att ha varit idrottsledare.
Under tidigt 1970-tal präglades verksamheten av deltagarnas engagemang, där besökarna röstade på allt från lokaler till innehåll. Snart blev Puma ett populärt hängställe för uppemot 600 ungdomar i varierande åldrar.
– Det var fullsatt och det var tufft, säger Owe Järlö. Vi var Sveriges största fritidsgård.
Efter en tid anställdes fler fritidsledare, och verksamheten påverkades av Socialstyrelsens projekt kring sex- och samlevnadsutbildning som genomfördes på Gotland, vilket ledde till en helt annan dialog med ungdomarna.
– Vi höll kurser i sex- och samlevnad och Pumas verksamhet blev känd i hela Norden som ett bra exempel, berättar Owe Järlö vidare.
Idag, efter att ha flyttat till nuvarande lokaler på Gråbo torg 1977, är Puma ungdomsgård fortfarande en betydande del av ungas sociala liv, med sju fritidsledare och omkring 200 besökande per vecka i åldrarna 13 till 19 år. Verksamhetens motto ”Vi gillar olika” står för inkludering och att skapa en trygg mötesplats för ungdomar där ämnen som relationer och identitet är ständigt aktuella.
Nina Tofftén, enhetschef för Puma, betonar vikten av att fortsatt vara en trygg plats för unga:
– Det är viktigare än någonsin nu när många ungdomar samlas på ett och samma ställe. Vi har idag fler ramar och högre krav på ett kunskapsbaserat arbetssätt än när Puma startade, vilket är bra. Jag är väldigt stolt över vår verksamhet på Puma ungdomsgård.
Den 15 november anordnas öppet hus för att fira den viktiga milstolpen. Owe Järlö kommer att dela med sig av minnen från tidigare år, och besökarna får möjlighet att stifta bekantskap med både historien och verksamhetens utveckling.
För mer information om firandet, följ Puma ungdomsgård på deras sociala medier.