Vinterkräksjukan är här

Hem och familj Notis

Säsongen för vinterkräksjuka har inletts och Folkhälsomyndigheten rapporterar om en ökning av fall. Viruset, som orsakas av calicivirus, är mycket smittsamt och sprids lätt mellan människor samt via förorenade livsmedel och föremål.

Folkhälsomyndighetens övervakning visar att spridningen av vinterkräksjuka har tagit fart. Även om sjukdomsfall kan förekomma året runt, är det mellan november och april som en tydlig ökning vanligtvis observeras.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går ännu inte att säga. Förra säsongen rapporterades fler fall än året innan. De mest intensiva veckorna inträffade i februari, jämfört med april säsongen innan, säger biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård.

Vinterkräksjuka kan drabba alla åldrar, och symtomen bryter ofta ut 12 till 48 timmar efter smitta. För att skydda sig själv och andra är god handhygien avgörande, särskilt inom hälso- och sjukvården samt omsorgen.

– Genom att följa rutinerna för god vårdhygien kan smittrisken minskas, säger Erik Sturegård.

Det är viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna i offentliga miljöer, såsom skolor och förskolor, för att minska smittspridning. Pappershanddukar bör användas istället för tyghanddukar på arbetsplatser, skolor och förskolor.

De flesta handdesinfektionsmedel har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset, därför rekommenderas noggrann rengöring med tvål och vatten.

Personer som har vinterkräksjuka eller misstänker att de kan ha smittats, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, bör vara extra noga med handhygienen och undvika att hantera livsmedel som andra ska äta. De som har symtom bör begränsa fysisk kontakt med andra så mycket som möjligt.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noggrant och kommer att publicera rapporter om caliciläget varannan vecka under säsongen.



Källa: Folkhälsomyndigheten

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.