Den 2 september inleds höstterminen på universitet och högskolor i Sverige. Studiebidraget och studielånet har höjts till 13 156 kronor per månad, men många studenter riskerar att gå back på grund av höga boendekostnader. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, betonar vikten av att ha en tydlig ekonomisk plan för att klara av studielivet.
Den 2 september börjar höstterminen på universitet och högskolor i Sverige, vilket innebär att många studenter ställs inför nya ekonomiska utmaningar. I år har både studiebidraget och studielånet höjts till 13 156 kronor per månad, en ökning med cirka 1 100 kronor jämfört med ifjol. Trots detta visar Länsförsäkringars uträkningar att dessa belopp inte alltid räcker till för att täcka alla utgifter, särskilt i studentstäder med höga boendekostnader.
I Stockholm kan studenter förvänta sig att gå back med drygt 5 000 kronor varje månad, medan de som studerar i Karlshamn kan ha över 1 700 kronor kvar efter utgifter. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, säger:
– Som student är det viktigt att ha en tydlig plan för sin ekonomi. Det är kanske inte det roligaste i världen men ändå nödvändigt för att förstå hur studentvardagen kommer att se ut.
Westerberg rekommenderar studenter att kartlägga sina utgifter och inkomster. ”Min uppmaning till alla studenter är att ställa utgifterna mot inkomsterna så att man vet hur mycket man har att röra sig med varje månad,” säger han. Att planera för månader utan studiemedel och att söka extrajobb i tid är avgörande för att klara ekonomin.
Klicka här för mer fakta om studentekonomi
Studenter kan spara pengar genom att jobba extra, köpa begagnad kurslitteratur och laga mat hemma. Att dela boende med en vän kan också minska kostnaderna. Dessutom kan studenter ha rätt till bostadsbidrag under vissa omständigheter.
Exempelbudgeter visar att studenter i olika städer har olika ekonomiska förutsättningar. I Karlshamn är boendekostnaden lägre, vilket gör det lättare att klara sig ekonomiskt. För att hjälpa studenter att få sin budget att gå ihop rekommenderar Länsförsäkringar att man ser över kostnader för abonnemang och cyklar istället för att använda kollektivtrafik.
Källa: Länsförsäkringar