Nationellt: Nya lösningar för bostadsköer föreslås

Hem och familj Notis

En ny rapport från Sveriges Allmännytta belyser hur bostadskön kan reformeras för att ge fler människor tillgång till hyresrätter. Istället för att enbart förlita sig på traditionella kösystem föreslås alternativa urvalsmetoder som kan göra stor skillnad.

I en tid där antalet tomma lägenheter ökar i många kommuner, presenterar Sveriges Allmännytta en rapport som syftar till att förändra hur bostadskön fungerar. Rapporten pekar på outnyttjade möjligheter och föreslår nya metoder för att hjälpa fler att få tillgång till hyresrätter, oavsett kötid.

Bland de föreslagna alternativen finns:

    • Poängfria snabbspår – för att ge fler chansen att snabbt hitta ett hem.
      Internköer – och andra reservationer för att underlätta hyresgästers byte av bostad efter behov.
      Lottning av lägenheter – där slumpen avgör och skapar mer jämlika möjligheter.
  • En av rapportens viktiga insikter är att det nuvarande kösystemet paradoxalt nog kan hindra uthyrningen av attraktiva lägenheter. Många avstår från att ta emot erbjudanden av rädsla för att förlora sin kötid. Detta leder till en förlängning av uthyrningsprocessen och ökade kostnader för både sökande och hyresvärdar.

    – Det är en missuppfattning att långa köer alltid innebär en hög efterfrågan, säger Åsa Schelin, expert på bostadssociala frågor på Sveriges Allmännytta, och fortsätter:

    – På många orter kan vi samtidigt ha långa köer och vakanser. Det är därför viktigt att förnya vårt sätt att arbeta med uthyrning – och ge fler möjlighet att flytta snabbare.

    Genom att korta uthyrningstider och minska administrationen kan hyresvärdar sänka sina kostnader och minska risken för tomma lägenheter. Sveriges Allmännytta hoppas att fler medlemsföretag tar till sig de lösningar som redan fungerar väl och anpassar dem efter sina lokala behov.

    – Detta är ett ypperligt exempel på hur samhällsnytta kan förenas med affärsnytta, avslutar Åsa Schelin. Vi ser en möjlighet att minska antalet outhyrda lägenheter och samtidigt bidra till att personer med kort eller ingen kötid kan få ett hem. Det innebär att unga, nyanlända, nyskilda och andra med bostadsbehov kan inkluderas i större utsträckning.



    Källa: Sveriges Allmännytta

    Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.