I en debattartikel skriver socialminister Jakob Forssmed att Sverige står inför en sömnkris, särskilt bland ungdomar som sover för lite och för dåligt. Detta påverkar deras psykiska hälsa och välbefinnande negativt.
Sverige befinner sig i en sömnkris där ungdomar sover för lite och för dåligt, vilket får allvarliga konsekvenser för deras hälsa. Enligt socialminister Jakob Forssmed, som skriver i Aftonbladet, lider hälften av högstadieungdomar av sömnbrist. Särskilt oroande är att 16 procent av 15-åriga flickor har svårt att somna varje dag, och en tredjedel av gymnasietjejerna sover mindre än sex timmar per natt, trots att de borde få åtta till nio timmar.
Folkhälsomyndigheten rapporterar att nästan hälften av den vuxna befolkningen också har sömnbesvär. Detta bidrar till en ökning av psykisk ohälsa bland unga, där bristande sömn gör det svårare att hantera stress och utmaningar i vardagen. När sömnen påverkas försämras fokus och livskvalitet, vilket kan leda till depressiva symptom.
Regeringen arbetar aktivt med psykisk hälsa och föreslår i budgetpropositionen för 2025 nya satsningar, inklusive en miljard till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Men det finns också individuella åtgärder som kan vidtas för att förbättra sömnkvaliteten.
Enligt Forssmed är det avgörande att barn och unga inte har mobiltelefoner i sovrummet. Mobiltelefoner är stora sömnförstörare, som lockar till ständigt scrollande och distraktioner. Redan i årskurs åtta sover var fjärde flicka och var femte pojke med mobilen bredvid sig. Detta leder till att de missar den viktiga sömnen och påverkar deras psykiska hälsa negativt.
Socialministern uppmanar vuxna att vara förebilder och visa vikten av god sömn, samt att skapa ett samhälle där sömnens betydelse respekteras även i arbetslivet. Han föreslår att en vanlig väckarklocka kan bli årets julklapp istället för unisexdoften, då den kan hjälpa till att säkerställa en bättre sömn för ungdomar.
– Väckarklockan är därför årets julklapp, inte unisexdoften, avslutar Jakob Forssmed.
Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.