En ny studie från Örebro universitet avslöjar att ultrakorta PFAS-kemikalier, särskilt trifluorättiksyra, påträffas i höga halter i apelsinjuice och fruktpuréer avsedda för små barn. Forskarna var förvånade över nivåerna och uppmanar föräldrar att kräva mer information om barnmatens innehåll.
En ny studie från Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre har avslöjat oroande nivåer av ultrakorta PFAS-kemikalier i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Forskarna analyserade specifikt två kemikalier, trifluorättiksyra (TFA) och trifluormetansulfonsyra (TFMS), och fann att TFA hittades i apelsinjuice med genomsnittliga nivåer på 34,000 ng/L, där vissa prover översteg 80,000 ng/L.
– Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA i juice och puré. Vi har hittat ämnet överallt när vi har undersökt vatten, även i dricksvatten, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet.
Även om äppeljuice också innehöll TFA, var nivåerna lägre än i apelsinjuice. Undersökningen inkluderade både konventionella och ekologiska produkter, där de ekologiska generellt hade lägre nivåer, men med vissa undantag.
Klicka här för mer fakta om PFAS
PFAS, eller högfluorerade ämnen, är en stor grupp kemikalier med över 10 000 identifierade ämnen. De används i många produkter, men är svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter på människor och miljö. TFA och TFMS är exempel på ultrakorta PFAS som har spridit sig i miljön och nu påträffas i livsmedel.
Nivåerna av TFA i juicer och puréer överskred de godkända gränsvärdena för dricksvatten i Nederländerna, Danmark och Tyskland. Forskarna betonar att detta kan innebära potentiella hälsoeffekter.
– Som föräldrar behöver vi inte vara alltför oroade över resultaten ännu, men vi bör kräva mer information om barnmat för att bättre förstå situationen, säger Leo Yeung.
Studien, som är den första av sitt slag i Sverige, publiceras i ett white paper och ger en viktig översikt av förekomsten av ultrakorta PFAS i livsmedel för barn.
Källa: Örebro universitet