Utredningen om det civila försvarets personalförsörjning har överlämnat sitt betänkande till Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. Den föreslår en generell aktivering av civilplikten för att säkerställa nödvändig personal inom samhällsviktiga verksamheter.
I dag presenterade Utredningen om det civila försvarets personalförsörjning sitt betänkande till Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. Utredningen föreslår att civilplikten ska aktiveras generellt för att möta behovet av resurser vid höjd beredskap eller krig.
– Vid sådana situationer behöver samhället snabbt kunna mobilisera och ställa om, säger Carl-Oskar Bohlin. En grundläggande förutsättning för detta är att säkerställa den personal som behövs inom samhällsviktiga verksamheter.
Utredningen konstaterar att det är nödvändigt med civilplikt som inkluderar mönstring och grundutbildning, särskilt inom områden som räddningstjänst, elförsörjning, hälso- och sjukvård, elektroniska kommunikationer samt bevakningsverksamhet. De sistnämnda områdena är nya för civilplikten.
Enligt utredningen bör berörda myndigheter ges i uppdrag att snabbt föreslå hur civilplikt kan införas inom dessa nya områden. Det framhålls även att civilplikt kan behövas efter mönstring på andra områden, som befolkningsskydd och transport.
Utredningen betonar också vikten av frivilliga försvarsorganisationers roll i att bidra med utbildad personal till det civila försvaret.
Dessutom lämnar utredningen förslag om säkerhetsprövning av civilpliktiga, anvisning till kortare utbildning med allmän tjänsteplikt vid höjd beredskap samt hur information om lämpliga kandidater för civilplikt kan inhämtas.
Källa: regeringen.se
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.