Ungdomars kunskap om totalförsvarsplikt ökar

Försvar Hem och familj Nationellt

En ny undersökning från Plikt- och prövningsverket visar att 95 procent av ungdomarna födda 2006 är medvetna om sin skyldighet att svara på mönstringsunderlaget. Dessutom anser 98 procent att det är viktigt att Sverige har ett försvar. Undersökningen, genomförd av Novus, belyser också att 56 procent av ungdomarna är villiga att delta i en stridande roll.

På uppdrag av Plikt- och prövningsverket har Novus genomfört en undersökning bland ungdomar födda 2006 för att mäta deras kunskap om totalförsvarsplikten och attityder till försvaret. I den senaste effektmätningen framgår det att 95 procent av ungdomarna vet att de måste svara på mönstringsunderlaget om de får det hemskickat, en signifikant ökning från 70 procent vid nollmätningen i höstas.

Kunskapen har ökat mest bland ungdomar vars föräldrar är födda utanför Norden, där andelen som känner till sin skyldighet har stigit från 54 procent till 87 procent.

Enligt undersökningen anser 98 procent av ungdomarna att det är mycket eller ganska viktigt att Sverige har ett försvar, vilket är i linje med tidigare års resultat. Dessutom uppger 56 procent att de är villiga att delta i en stridande roll i det militära försvaret, en ökning med nio procentenheter sedan hösten.

Det är också värt att notera att 75 procent av ungdomarna är villiga att delta i en icke-stridande roll med samhällsviktig verksamhet. När det kommer till Sveriges medlemskap i NATO, anser 56 procent att det är positivt, medan bara 11 procent har en negativ inställning.

Undersökningen visar att 37 procent av ungdomarna skulle vara villiga att delta i en stridande roll för att försvara andra NATO-länder. När det gäller att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt svarar 48 procent att de tycker det skulle vara positivt, med en tydlig könsskillnad där 58 procent av männen är positiva jämfört med 37 procent av kvinnorna.

Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, påpekar att det är viktigt att komma ihåg att det finns en lag om totalförsvarsplikt. ”Det innebär att vi har rätt att skriva in den vi anser bäst lämpad att genomföra utbildningen. Den personliga inställningen påverkar inte det beslutet”, säger hon.

Plikt- och prövningsverket har i sin myndighetsinstruktion ett informationsuppdrag som syftar till att informera ungdomarna om deras skyldigheter kopplade till totalförsvarsplikten, inklusive skyldigheten att svara på mönstringsunderlaget och att delta i mönstringen om de blir kallade.

Undersökningen genomförs av Novus under höst och vår och omfattar ett riksrepresentativt urval av 1 000 ungdomar födda 2006.

Källa: Plikt- och prövningsverket