Genrebild militär sjukvård. Bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Sverige stärker säkerheten genom JEF-samarbete

Försvar Nationellt

Sverige deltar aktivt i Joint Expeditionary Force (JEF) för att stärka säkerheten i Östersjöregionen. Samarbetet, som leds av Storbritannien, syftar till att snabbt kunna agera vid behov och anpassa sig till det förändrade säkerhetsläget.

Sverige deltar i det internationella försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) för att stärka säkerheten i Östersjöregionen. Samarbetet, som omfattar tio länder och leds av Storbritannien, syftar till att snabbt kunna agera vid behov och anpassa sig till det förändrade säkerhetsläget i området.

– Genom att samarbeta inom JEF stärker vi både Sveriges och regionens förmåga. Vi bidrar därmed till den samlade avskräckningen i Östersjön, Skagerack, Kattegatt och Nordkalotten, säger Tom Bateman.

JEF:s styrka ligger i dess förmåga att snabbt vara på plats och sättas in i operationer med korta tidsförhållanden. Koalitionen kan agera på egen hand eller i samarbete med både Nato och FN, vilket gör den till ett effektivt verktyg för att möta hybridhot i närområdet.

– Det vi främst har tittat på under de här dagarna är hur vi tillsammans kan utveckla vår gemensamma planering och det konkreta genomförandet operativt. Inte minst för att anpassa det till det förändrade säkerhetsläget i vårt närområde, säger Fredrik Stålberg, chef för operationsledningen i Högkvarteret.

JEF skapades 2014 av Storbritannien och uppnådde fullständig operativ förmåga 2018. Sverige har varit en del av JEF sedan 2017, och samarbetet omfattar även Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge.

Klicka här för mer fakta om JEF

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett försvarssamarbete mellan tio länder, inklusive Sverige, som leds av Storbritannien. Det syftar till att snabbt kunna agera vid behov och anpassa sig till förändrade säkerhetslägen.

JEF kan agera självständigt eller i samarbete med Nato och FN, vilket gör det till ett viktigt verktyg för att möta hybridhot i Östersjöregionen och dess närhet.


Källa: Försvarsmakten
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.