Skyddsrummen utgör en central del av det svenska befolkningsskyddet, som omfattar varningssystem, utrymning och inkvartering vid krig. Enligt MSB kommer det under 2025 att genomföras omfattande inspektioner och upprustningar av landets cirka 64 000 skyddsrum, vilket gör Sverige till ett av de mest skyddsrumstäta länderna i världen.
MSB har sedan 2024 ökat antalet kontroller av skyddsrummen, där en tillsyn innebär en enklare genomgång medan en kontroll är mer grundlig.
– Det fortifikatoriska skyddet är gott i de allra flesta skyddsrummen. Ofta handlar det om mindre åtgärder som behöver göras, säger en representant från MSB.
Skyddsrum finns främst i städer och tätbebyggda områden. Om inget skyddsrum finns i närheten rekommenderas det att söka skydd i alternativa utrymmen som källare eller tunnelbana. Under 2025 planerar MSB att genomföra 2 000 nya kontroller och 10 000 tillsyner, samt byta filter i skyddsrummen för att skydda mot kemiska och radiologiska stridsmedel.
MSB har även fått ett regeringsuppdrag för att förbereda totalförsvarspliktiga för civilpliktiga uppdrag inom befolkningsskyddet, vilket inkluderar roller som driftledare för specialskyddsrum. Fastighetsägare har ett lagstadgat ansvar för skyddsrummen, vilket inkluderar att ge anvisningar om deras placering och se till att de kan ställas i ordning vid höjd beredskap.
– När skyddsrummen byggdes var detta överenskommelsen. Fastighetsägarna behöver fortsätta att ta sitt ansvar, säger Anders Johannesson från MSB.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Myndigheten För Samhällsskydd Och Beredskap, Msb