I mars genomförs Nato-övningen JPOW i Vredepeel, Nederländerna, där deltagande nationer övar på att integrera luft- och missilförsvarssystem. Övningen, som har funnits sedan 1996, syftar till att förbättra samverkan mellan olika länders försvarsmakter, enligt Försvarsmakten.
Major Max Larsson från Luftvärnsregementet – Lv 6, som är övningsledare för det svenska deltagandet, förklarar att övningen fokuserar på integrering och interoperabilitet inom luft- och missilförsvar.
– Det handlar om att kunna verka tillsammans i en Nato-kontext, säger han.
En av de stora fördelarna med JPOW är möjligheten till samverkan mellan olika aktörer inom luftförsvaret. En luftvärnsofficer från Lv 6 betonar att det är en omställning att arbeta i en internationell miljö.
– Det är en stor fördel att alla finns samlade här. Man kan direkt prata med deltagare från andra länder och stridskrafter, säger han.
På flygbasen har tält, modulhus och fordon ställts upp, och Nato-flaggan vajar vid ingången. Deltagare från olika länder blandar sig med civila inslag från försvarsindustrin. I ett av de största tälten arbetar operatörer, kallade ”spelare”, som deltar i simulerade strider.
– Yes! Ett luftmål har upptäckts, utbrister en operatör när ett mål har bekämpats, vilket uppdaterar kill-tavlan med ett nytt streck för nerskjutna robotar.
Svenska deltagare är aktiva på olika ledningsnivåer. Kapten Hannes Johansson, som till vardags arbetar vid Upplands flygflottilj – F 16, är chef för luftvärnsrobotledning under övningen. Han berättar att han har lärt sig mycket om samordning i en stor enhet.
– Det finns många flöden av information och alla befattningar är viktiga för den gemensamma uppfattningen av läget, säger han.
I stridsledningscentralen arbetar flera nationer tillsammans. En dansk major intygar att samarbetet fungerar bra, och en tysk kapten på plats uttrycker hur mycket de lär sig av varandra. Övningen är indelad i olika faser, där scenariot utspelar sig år 2030 och involverar ett attackerat Nato. Major Peter Selin från Lv 6 agerar fiende och påverkar scenariot.
– Just nu bidrar tyska och nederländska fartyg till skyddet av Gotland, medan svenska förband verkar i Finland, säger han.
Andy Adamek från det amerikanska teamet, som stödjer den svenska implementeringen av luftvärnssystem 103/Patriot, deltar för första gången i JPOW. Han är positivt överraskad över övningens robusthet och lärande.
– Det är ett sätt att låta Nato utvärdera oss, säger han.
Max Larsson påpekar att det allvarliga omvärldsläget påverkar hur övningen genomförs.
– Det är viktigt att vi i Europa övar oss på att verka tillsammans, säger han. Den nederländska brigadgeneralen Peter Gielen, chef för JPOW, sammanfattar behovet av att öva tillsammans för att bygga ett integrerat europeiskt luftförsvar.
– Vi måste förbereda oss för det värsta för att se till att det värsta aldrig inträffar, avslutar han.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Försvarsmakten