Region Gotland har beslutat att delta i det nationella arbetet för samordning, planering och ledning av sjukvården vid höjd beredskap och krig. Detta är en del av Sveriges strävan att bygga upp ett starkt totalförsvar och säkerställa att sjukvården kan hantera situationer av kris och konflikt. Regionstyrelsen betonar vikten av samarbete för att stärka den civila delen av totalförsvaret, särskilt med tanke på Gotlands strategiska läge.
Den 5 september beslutade Regionstyrelsen i Gotland att delta i det regiongemensamma arbetet med Nationell samordning, planering och ledning (NSPL) av sjukvården vid höjd beredskap och krig. Detta beslut är en del av Sveriges omfattande insatser för att stärka totalförsvaret och säkerställa att hälso- och sjukvården är rustad för att möta utmaningar under krig eller krissituationer.
Meit Fohlin, ordförande i Regionstyrelsen, underströk vikten av beredskap för Gotland med tanke på ö-läget. Hon sade då:
– Beredskap är prioriterat för Region Gotland givet vårt ö-läge. Utvecklad samverkan och samarbete mellan regionerna är på flera vis särskilt viktigt för Region Gotlands del för att stärka den civila delen av totalförsvaret. Genom att delta i NSPL skapas bättre förutsättningar för Gotland att hantera en eventuell krissituation.
Det nationella arbetet syftar till att skapa en samordnad nationell förmåga och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer, särskilt inom NATO. Sveriges 21 regioner har ett ansvar för flera samhällsviktiga funktioner, både under fredstid och vid höjd beredskap. Det är därför avgörande att regionerna samarbetar med varandra, privata aktörer och statliga myndigheter för att säkerställa att resurserna används effektivt och att det finns en tydlig planering.
Vad är totalförsvar?
Totalförsvaret i Sverige omfattar både det militära försvaret och det civila försvaret. Det syftar till att skydda befolkningen och samhällets funktioner vid krig eller andra kriser. Inom totalförsvaret är det viktigt att alla aktörer, inklusive regioner, kommuner och privata aktörer, samverkar för att skapa en stark och effektiv beredskap.
En av de största utmaningarna som identifierats i den nuvarande strukturen är bristen på gemensamma strukturer för totalförsvarsplaneringen mellan regionerna. Detta har lett till en fragmenterad planering som är svår att överblicka. För att åtgärda detta inrättas därför ett nationellt kansli för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig. Kansliet kommer att placeras i Uppsala och fungera som navet i samordningsarbetet.
I ett möte den 24 september beslutade regionstyrelsen i Region Uppsala formellt att inrätta kansliet som ska stödja Försvarsmakten och säkerställa att sjukvården kan fortsätta sina ordinarie uppdrag i alla lägen. Det nya kansliet kommer att rekrytera personal som ska placeras både i Uppsala och på andra platser i Sverige.
I juni 2025 beräknas de första anställda påbörja sina tjänster vid kansliet. Rekryteringen av personal är avgörande för att säkerställa att det finns tillräckligt med kompetens och resurser för att hantera de utmaningar som kan uppstå vid höjd beredskap eller krig. Genom detta initiativ hoppas regionerna kunna skapa en starkare och mer sammanhållen beredskap för hälso- och sjukvården.
Det är också värt att notera att de svenska regionerna har ett ansvar för flera samhällsviktiga funktioner, vilket gör det nödvändigt att samarbeta och samordna resurserna. Genom att etablera en gemensam stab och ett kansli kan regionerna bättre planera och förbereda sig för olika scenarier, vilket i sin tur ökar beredskapen för Gotland och övriga regioner.
Källa: Region Gotland & Region Uppsala
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.