Enligt MSB:s årsredovisning inträffade totalt 319 it-incidenter under 2024, där nästan hälften orsakades av misstag eller systemfel, ofta i samband med uppdateringar och konfigurationer.
– Fler incidenter måste förebyggas för att samhällets motståndskraft ska öka, säger Åke Holmgren, avdelningschef på MSB.
Holmgren framhåller att ett systematiskt och riskbaserat säkerhetsarbete kan bidra till att många av dessa incidenter undviks, vilket i sin tur stärker det civila försvaret. Mathias Antonsson, chef för den strategiska cybersäkerhetsanalysen på MSB, påpekar att det är kostnadseffektivt att förebygga incidenter snarare än att hantera deras konsekvenser.
En särskild oro väcker den ökande andelen incidenter kopplade till leveranskedjor, där 21 procent av rapporterna relaterade till störningar som påverkat flera aktörer. MSB har tidigare varnat för att sådana störningar kan få stora samhällskonsekvenser. Dessutom rapporteras många incidenter med okänd eller övrig orsak, särskilt hos leverantörer. För att förbättra rapporteringen rekommenderar MSB att organisationer etablerar rutiner för att få kännedom om incidenter hos sina leverantörer.
Överbelastningsangrepp var den mest frekvent rapporterade angreppsmetoden under 2024, även om antalet var högre under 2023. MSB bedömer att fler incidenter sker än vad som rapporteras och betonar vikten av ökad efterlevnad av rapporteringsplikten för att stärka det civila försvaret.
– Informationen från rapporteringen bidrar till nulägesbilder och långsiktiga strategiska analyser, säger Johan Turell, chef för verksamheten för strategisk cybersäkerhet på MSB.
I årsrapportens temakapitel redogörs för verktyg som MSB och dess samarbetspartners tillhandahåller för att öka motståndskraften och stärka det civila försvaret.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Myndigheten För Samhällsskydd Och Beredskap, Msb