Kustbevakningen har anpassat sina resurser inom ramen för totalförsvaret, vilket understryker vikten av en stark sjöövervakning. Enligt Henrik Brandt-Hansen, analytiker på Kustbevakningen, har händelser som kabelbrotten i Östersjön tydligt visat behovet av att prioritera resurser i samarbete med andra myndigheter som Polisen och Försvarsmakten.
Myndigheten har utökat sin sjöövervakning med särskilt fokus på undervattensinfrastruktur, vilket är avgörande för att säkerställa ordning i sjötrafiken och hantera miljöräddning vid utsläpp av farliga ämnen. Brandt-Hansen betonar att Kustbevakningen fortfarande har sina grunduppgifter, men att fokus nu ligger på att möta Sveriges säkerhetsbehov.
För att effektivt kunna agera i krissituationer är samarbete med andra myndigheter centralt. Susanna Trehörning, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), framhåller vikten av en gemensam lägesbild för att koordinera insatser mellan olika aktörer. Hon påpekar att Kustbevakningen är en viktig samarbetspartner i arbetet med att hantera säkerhetsutmaningar till havs.
Arbetet med att återuppbygga totalförsvaret har intensifierats efter Rysslands invasion av Ukraina 2022. Brandt-Hansen konstaterar att Kustbevakningen har kompetent personal och resurser för att hantera kriser, men att det är viktigt att prioritera rätt i en komplex verklighet.
– Vi kommer att göra vårt yttersta, säger Henrik Brandt-Hansen, och tillägger att en stark och samordnad respons är avgörande för att möta framtida utmaningar.
Detta är ett AI-generarat sammandrag.