Länsstyrelsen Gotland har nyligen hållit en träff med företrädare för det gotländska näringslivet för att diskutera hur företagen kan inkluderas i beredskapsutvecklingen. Landshövding Anders Flanking betonade vikten av samarbete för att hantera samhällsstörningar och kriser.
Näringslivet har en avgörande roll för att samhället ska kunna fungera vid samhällsstörningar och i värsta fall vid krig. För att öka länets beredskap har landshövding Anders Flanking nyligen bjudit in företrädare för det gotländska näringslivet till en träff med fokus på beredskapsutveckling.
Privata företag bidrar med livsmedel, insatsvaror, energi och transporter, vilket är nödvändigt för att skapa uthållighet under störningar. Men frågor kring ansvar och resurser för att arbeta med beredskapsfrågor är centrala. Under träffen diskuterades bland annat vad som räknas som samhällsviktig verksamhet och behovet av att krigsplacera personal.
– Engagemanget var stort. Vi har inte alla svar och lösningar idag, men vi lämnade träffen med en gemensam ambition om att arbeta vidare med de här frågorna och att göra det tillsammans, säger Anders Flanking.
Arbetet för att stärka förmågan att hantera samhällsstörningar pågår i hela Sverige. Gotland har tidigare varit involverat i en utvecklingssatsning av totalförsvaret som rapporterades till regeringen våren 2022. Nu är det dags att involvera fler sektorer av näringslivet. Deltagande företag vid träffen representerade områden som transport, energiförsörjning, livsmedelsproduktion och byggverksamhet.
– Vårt ö-läge gör att vi delvis behöver tänka på ett annat sätt än på fastlandet. Även mindre företag kan ha utrustning och förmåga som är viktiga vid en samhällsstörning, säger försvarsdirektör Alf Söderman.
Som nästa steg planeras ett forum för fortsatt samarbete. Anders Flanking ser behov av ett näringslivsråd för beredskapsfrågor för att arbeta branschöverskridande.
– Mot bakgrund av det osäkra omvärldsläget är inte det här ett arbete som kan vänta. Vi behöver hitta nya vägar framåt och öka takten, säger han.
Källa: Länsstyrelsen Gotland