Enligt Swedbanks årliga rapport om svenskarnas finansiella hälsa har den ekonomiska situationen för 30-39-åringar blivit sämre. Andelen i denna åldersgrupp med god eller stark finansiell hälsa har minskat från 73 till 69 procent, vilket gör dem till den åldersgrupp med sämst finansiell hälsa.
– 30-39-åringarna har lägre sparbuffert än andra åldersgrupper och har ofta behövt ta av sitt sparande eller låna för att klara sina utgifter, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank. Många i denna åldersgrupp bildar familj och köper större boenden, vilket kan göra dem mer ekonomiskt sårbara.
Trots utmaningarna för 30-39-åringar har unga vuxna mellan 18 och 29 år sett en förbättring i sin privatekonomi. Hela 73 procent av dem rapporterar nu en god eller stark finansiell hälsa, vilket är en ökning från föregående år. Falkenhäll förklarar att denna grupp har blivit bättre på att budgetera och planera sin ekonomi, vilket är viktiga steg mot en tryggare ekonomisk framtid.
Rapporten visar också att den starkaste finansiella hälsan återfinns bland äldre och pensionärer, där 87 procent av de över 60 år har god eller stark finansiell hälsa. Många av dem är skuldfria och har byggt upp ett sparande, vilket bidrar till en känsla av ekonomisk trygghet.
Enligt rapporten påverkar den finansiella hälsan också det allmänna välbefinnandet. Av de som har god eller stark finansiell hälsa uppger 60 procent att de mår bra eller väldigt bra, medan endast 26 procent av dem med sämre ekonomisk kontroll känner likadant.
– Det handlar inte bara om hur mycket pengar man har, utan om att ha kontroll över sin ekonomi, säger Falkenhäll. Den känslan av kontroll ökar chansen att må bra i övrigt.
För mer information, kontakta Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, på telefon 076-790 16 38.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision