Tidigt vårbruk ger positiva signaler på Gotland – men oro för torka kvarstår

Ekonomi & näringsliv Lokalt

Vårbruket har i år kommit igång tidigare än vanligt på Gotland och flera andra regioner, vilket skapar optimism bland lantbrukare. Enligt en sammanställning från Landshypotek har det torra och varma vädret bidragit till att sådden kunnat genomföras ungefär en månad tidigare än normalt.

– 2000-talets tidigaste vårbruk skapar goda förutsättningar! Jorden har rett sig fint på många håll och vårvinterfrosten ser ut att i år inte lyckats skada grödorna, säger Lars-Johan Merin, lantbrukare och förtroendevald i Landshypotek Ekonomisk Förening, i ett pressmeddelande.

En tidig start på odlingsåret ger grödorna längre tid att växa, vilket kan påverka både volym och kvalitet på skörden positivt. Samtidigt är många lantbrukare nu oroliga för bristen på regn, särskilt i södra Sverige där marken är ovanligt torr.

– När grödorna väl är sådda och satta är det viktigt med lagom nederbörd. Särskilt i södra Sverige där växtodlingssäsongen har kommit längre väntar många på regn i de torra områdena, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.

Förra årets skörd var betydligt bättre än året innan, men variationen var stor både i volym och kvalitet. Osäkerheter kring väder och globala handelsförhållanden fortsätter att påverka jordbrukssektorn, enligt Landshypotek.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision

Tagged