Sveriges vanligaste arbetare har inte råd med jul

Ekonomi Nationellt

Enligt Kommunal står många av Sveriges vanligaste arbetare, såsom undersköterskor, inför stora ekonomiska svårigheter inför julen. Med stigande kostnader och minskade reallöner tvingas de prioritera mellan julmat och presenter.

Efter en period av hög inflation och ett fortsatt tufft ekonomiskt läge har många av Sveriges välfärdsarbetare fått det allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Enligt Kommunals beräkningar skulle en ensamstående undersköterska gå back med 3 900 kronor om hon spenderade lika mycket på mat, paket och julgran som den genomsnittliga svensken.

– Julen ska vara en tid för glädje, familj och god mat. Men för många välfärdsarbetare börjar högtiden mer likna en episod ur Karl-Bertil Johanssons jul. Där den ansträngda ekonomin gör att man tvingas välja mellan julmat och paket till barnen, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Den genomsnittliga svensken planerar att lägga 6 800 kronor på julen, men för många i välfärden är detta belopp orealistiskt. Detta skapar stor ekonomisk stress och dåligt samvete när man ser andra familjer förbereda sig för julfirande.

– I valrörelsen användes en falukorv som exempel för hur orimligt dyrt allt blivit. Nu, två höstbudgetar senare, tvingar det ekonomiska läget många undersköterskor att välja mellan sill eller prinskorv på julbordet. Men då är det tyst från regeringen, säger Malin Ragnegård.

Kommunal menar att den svåra situationen har förvärrats av regeringens passivitet och att det är dags att prioritera välfärdsarbetarna.

Kommunals krav inkluderar:

  • Avskaffa karensavdraget för gott.
  • Förstärk och indexera barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet.
  • År 2023 arbetade 262 600 personer som undersköterskor eller vårdbiträden, vilket gör yrket till Sveriges vanligaste. Trots en ökning av grundlönerna med 14 procent under perioden 2019 till 2024 har inflationen ökat med 24 procent, vilket har lett till en reell lönesänkning.

    Den genomsnittliga svensken planerar att spendera 3 900 kronor på julklappar och 2 900 kronor på julmat, vilket sammanlagt motsvarar 10 procent av en chefs medelgrundlön. För en ensamstående vuxen återstår endast 2 850 kronor till julens utgifter efter att de fasta kostnaderna dragits bort.

    Kostnaderna för en ensamstående vuxen med ett barn är betydande, och många tvingas nu göra svåra val inför julen.



    Källa: Kommunal

    Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

    Tagged