Heidelberg Materials anläggning i Slite. Foto: Heidelberg Materials

SGU: Cement från Gotland en ”grundpelare för stora delar av det svenska samhällsbygget”

Ekonomi Lokalt

Området kring kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland har utökats efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Den nya gränsdragningen omfattar 975 hektar och syftar till att säkra långsiktig tillgång på kalksten för cementproduktion.

Den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar i Slite på Gotland har fått sitt område utökat av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Beslutet, som fattades den 4 september 2024, syftar till att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Kalkstensförekomsten bedöms vara avgörande för den nationella försörjningen av kalksten, där utebliven produktion skulle kunna leda till allvarliga konsekvenser för samhället.

Filehajdar pekades ut som riksintresse redan 2004, men den nya detaljavgränsningen innebär att området nu omfattar cirka 975 hektar, en ökning från tidigare 650 hektar. Cementtillverkningen i Slite är vital för byggandet av bostäder, vägar, broar och tunnlar i hela Sverige.

– Fyndigheten Filehajdar i Slite är en grundpelare för stora delar av det svenska samhällsbygget. Utebliven produktion av inhemsk cement skulle få stora konsekvenser för såväl industrin som samhället i övrigt.

Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för SGU.

Klicka här för mer fakta om kalksten och cementtillverkning

Kalksten är en sedimentär bergart som huvudsakligen består av kalciumkarbonat. Den används främst inom bygg- och anläggningsindustrin, där den är en viktig råvara för cementtillverkning. Cement är en bindemedel som används i betong och murbruk, och är avgörande för konstruktion av infrastruktur och byggnader.

SGU har även utrett möjligheterna att ersätta kalkstensutvinningen i Slite och konstaterat att Sverige kommer att vara beroende av kalksten från Gotland under överskådlig tid. Therese Bejgarn, chef för enheten Mineralinformation och gruvnäring vid SGU, påpekar att det i dagsläget inte finns hållbara alternativ för att ersätta produktionen på Gotland.

Den nya detaljavgränsningen baseras på uppdaterad geologisk och geofysisk information från SGU och Heidelberg Materials Cement, som är verksamma i området. Utökningen är nödvändig för att säkerställa riksintresset under lång tid, särskilt med tanke på att det andra kalkstensbrottet med riksintresse på Gotland, Västra brottet, kommer att vara utbrutet inom några år.

Det finns flera riksintressen och skydd inom området Filehajdar, vilket innebär att förändrad markanvändning och eventuell utökad utvinning måste prövas av tillståndsgivande instans. SGU ser dock inga hinder för överlappande intressen inom området, vilket kan leda till att den mest samhällsviktiga verksamheten får företräde.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Tagged