SBAB: prognosen är -0,75% innan årsskiftet

Ekonomi

Riksbanken förväntas sänka styrräntan i november, men en dubbelsänkning är osäker trots fortsatt låg inflation. SBAB:s prognos indikerar att styrräntan kan sänkas med ytterligare 75 punkter innan årsskiftet, vilket påverkar bolåneräntorna.

Riksbanken förväntas sänka styrräntan i november, men en dubbelsänkning är inte självklar trots att inflationen fortsatt ligger under målet. SBAB:s senaste prognos pekar på att styrräntan kan sänkas med ytterligare 75 punkter innan årsskiftet, vilket skulle påverka bolåneräntorna som förväntas landa på cirka 3,4 procent i januari.

Trots att inflationen mätt med Riksbankens målvariabel KPIF låg under målet för fjärde månaden i rad, är en dubbelsänkning av styrräntan osäker. Riksbanken har tidigare signalerat att en dubbelsänkning kan ske vid ett av de två återstående mötena i år, men osäkerheten kring energipriser och den globala ekonomin gör att en sådan åtgärd kan skjutas upp till december.

– Att Riksbanken sänker styrräntan igen i november är en ”no brainer”. Att det blir en dubbelsänkning är dock långt ifrån självklart, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB:s prognos visar att den rörliga bolåneräntan kan sjunka till cirka 3,4 procent i januari, vilket är lägre än tidigare prognoser. Valet av räntebindningstid är dock inte givet i det nuvarande ekonomiska läget. För den som föredrar att binda sin ränta kan det vara ekonomiskt gynnsamt, men det finns risker med att behöva betala ränteskillnadsersättning om lånet löses i förtid.

– Valet av räntebindningstid är inte givet i nuvarande läge. Det beror på hur man som bolånetagare förhåller sig till risk, säger Robert Boije.

Klicka här för mer fakta om Riksbankens räntepolitik

Riksbanken är Sveriges centralbank och ansvarar för penningpolitiken med målet att hålla inflationen låg och stabil. Styrräntan är ett av de viktigaste verktygen för att påverka ekonomin och inflationen.

En dubbelsänkning av styrräntan innebär att räntan sänks med mer än en vanlig justering, vilket kan ha stor påverkan på ekonomin och hushållens lånekostnader.


Källa: SBAB Bank
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged