Riksbanken varnar för osäker inflation och stigande livsmedelspriser

Ekonomi & näringsliv Nationellt

Enligt Riksbanken kan den dramatiska utvecklingen i omvärlden leda till högre inflation och lägre tillväxt i den svenska ekonomin. Riksbankens ekonomiska expert, Breman, konstaterar att ökade handelshinder kan bidra till en tillfällig ökning av inflationen, men att faktorer som svagare efterfrågan, lägre energipriser och en starkare krona kan dämpa inflationstrycket.

Trots dessa faktorer får svensk tillväxt stöd av Riksbankens räntesänkningar, ökande reallöner och omfattande försvarssatsningar i Sverige och Europa.

– Inflationen har varit högre än väntat de senaste månaderna, säger Breman. Han förklarar att uppgången beror på faktorer som penningpolitiken normalt bortser ifrån, såsom nya vikter i KPI-korgen och tidigare prisökningar på hyror och administrativa priser.

Prognoserna visar att inflationen förväntas sjunka tillbaka nästa år, men Breman understryker vikten av att vara vaksam och agera om indikatorer tyder på att inflationen kan bli varaktigt över målet. Han lyfter särskilt fram att livsmedelspriser har stigit mer än väntat, vilket påverkar hushållens konsumtion.

– Livsmedel är livsnödvändiga varor, vilket gör att hushållen har svårt att minska sin konsumtion när priserna stiger, säger han.

Snabbt stigande matpriser kan leda till minskad konsumtion av andra varor och öka försiktighetssparandet, vilket riskerar att fördröja återhämtningen i svensk ekonomi. Samtidigt talar lägre världsmarknadspriser och en starkare krona för att matpriserna inte bör fortsätta stiga lika snabbt framöver.

Breman kommenterade även Riksbankens prognos för styrräntan, som indikerar att räntan kommer att förbli oförändrad de kommande tre åren.

– Med de tvära kast vi nu upplever i omvärlden är osäkerheten stor även på kort sikt. Räntebanan bör ses som en reflektion av riskbilden snarare än en fast prognos, avslutar han.

Källa: Riksbanken


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Riksbanken

Tagged