Riksbanken sänker styrräntan till 2,75 procent

Ekonomi Nationellt

Riksbanken meddelade i veckan att styrräntan sänks från 3,25 procent till 2,75 procent i ett försök att ge konjunkturen extra stöd. Beslutet träder i kraft den 13 november, och om ekonomiska förhållanden är oförändrade kan ytterligare sänkningar ske nästa år.

Riksbanken beslutade att sänka styrräntan med 0,5 procentenheter, vilket innebär att den nya styrräntan nu är 2,75 procent. Syftet med denna sänkning är att ge större stöd åt den svaga konjunkturen och sträva efter att stabilisera inflationen kring det uppsatta målet.

Direktionen angav att om konjunktur- och inflationsutsikterna förblir oförändrade, finns möjligheter för ytterligare sänkningar av styrräntan under december och första halvåret 2025, i linje med tidigare kommunikation från banken.

Under året har Riksbanken successivt lättat på sin penningpolitik, ett beslut som kom som en reaktion på en fallande inflation och en fortsatt svag ekonomisk utveckling. Många aktörer i ekonomin ser potential för framtida återhämtning, men eftersom det fortfarande saknas tydliga tecken på detta, anser Riksbanken att det är viktigt att agera snabbare.

Ekonomins utveckling, särskilt på den internationella marknaden och efter det nyligen avslutade amerikanska valet, är utmanande att förutsäga. Det finns flera riskfaktorer, inklusive geopolitisk oro och oförutsägbara förändringar i den svenska ekonomin, som kan påverka såväl konjunkturen som inflationsutsikterna framöver.

Det officiella beslutet om styrräntan träder i kraft den 13 november. Samma dag publiceras även protokollet från det penningpolitiska mötet. Dessutom hålls en pressträff idag med Riksbankschef Erik Thedéen och penningpolitiksavdelningens chef, Åsa Olli Segendorf. Pressträffen äger rum på Magasinet i Falun och sänds direkt via Riksbankens webbplats.

I samband med beslutet publiceras även en Penningpolitisk uppdatering där direktionen presenterar sin bedömning av den senaste informationen och dess inverkan på de ekonomiska utsikterna och penningpolitiken. Det bör noteras att inga nya prognoser inkluderas i uppdateringen, men nästa penningpolitiska rapport med prognoser presenteras den 19 december.


Källa: Riksbanken
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged