Enligt Riksbanken har inflationen sjunkit och stabiliserats, men tillväxten är fortfarande låg. Styrräntan sänks nu för att ge mer stöd till återhämtningen i ekonomin.
Under det gångna året har inflationen minskat och stabiliserats i enlighet med Riksbankens mål. Samtidigt har den ekonomiska tillväxten varit låg. För att motverka detta har Riksbanken gradvis sänkt styrräntan, vilket bidrar till en stärkt köpkraft för hushållen och ger stöd till konjunkturen.
Trots vissa tecken på återhämtning är konjunkturen fortsatt svag. En stärkt konjunktur är avgörande inte bara för den ekonomiska tillväxten utan också för att inflationen ska kunna stabiliseras nära målet. Styrräntan sänktes i ett större steg i november, och nu bedömer direktionen att det är lämpligt att sänka räntan ytterligare för att ge mer stöd till återhämtningen.
Därför har Riksbanken beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,5 procent. Totalt har styrräntan sänkts med 1,5 procentenheter sedan maj.
Räntan har sänkts snabbt, och med tanke på att penningpolitiken har en fördröjd effekt, talar detta för en mer försiktig strategi framöver. Riksbanken kommer noga att utvärdera behovet av kommande ränteförändringar, med hänsyn till effekterna av tidigare sänkningar och förändringar i riskbilden kring inflations- och konjunkturutsikterna. Om utsikterna förblir stabila kan styrräntan sänkas ytterligare under första halvåret 2025.
Inflations- och konjunkturutsikterna är fortsatt osäkra. Flera faktorer kan påverka den ekonomiska utvecklingen och penningpolitiken, inklusive den geopolitiska oron och osäkerhet kring handelspolitiken. Dessutom finns risker kopplade till den svenska ekonomins återhämtning och kronans växelkurs. Ny information och dess bedömning kommer att påverka hur penningpolitiken utformas framöver.
Beslutet om styrräntan träder i kraft den 8 januari. Protokollet från direktionens penningpolitiska möte publiceras den 2 januari. En pressträff med riksbankschef Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf, chef för avdelningen för penningpolitik, hålls idag klockan 11:00 på Riksbanken. För att delta krävs presslegitimation eller motsvarande. Presskonferensen sänds direkt på riksbank.se.
Källa: Riksbanken
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.