Riksbankschef Erik Thedéen meddelade att styrräntan kommer att sänkas i snabbare takt framöver, då inflationen stabiliserats nära målet. Trots en svag konjunktur finns det utrymme för penningpolitiken att ge mer stöd, men risker kvarstår.
Under en utfrågning meddelade Riksbankschef Erik Thedéen att Riksbankens direktion har beslutat att sänka styrräntan i snabbare takt. Detta beslut grundar sig på att inflationen har sjunkit och visat tecken på att stabilisera sig nära målet, vilket skapar utrymme för penningpolitiken att ge mer stöd åt den svaga konjunkturen.
Thedéen betonade vikten av att stärka konjunkturen, inte bara för dess egen skull, utan också som en förutsättning för att inflationen ska kunna hållas nära målet även i framtiden. Vid Riksbankens möte i september bedömdes därför att styrräntan skulle sänkas snabbare framöver.
– Med en inflation nära målet och ett starkt förtroende för inflationsmålet finns det utrymme för penningpolitiken att ge mer stöd åt konjunkturen. Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska kunna vara nära målet även framöver. Därför bedömde vi vid vårt möte i september att styrräntan kommer att sänkas i en snabbare takt framöver, sa Erik Thedéen, riksbankschef.
Thedéen påpekade dock att det finns flera risker som kräver fortsatt vaksamhet. Förutom konjunkturåterhämtningen i Sverige och omvärlden, nämnde han även situationen i Mellanöstern som en faktor att beakta.
– Riktningen är tydlig, räntan är på väg att sjunka ytterligare, sa Thedéen. Men han tillade att det finns ett antal risker som kräver fortsatt vaksamhet och nämnde utöver konjunkturåterhämtningen i Sverige och omvärlden även situationen i Mellanöstern.
Riksbanken planerar att hålla sitt nästa penningpolitiska möte om tre veckor i Falun. Inför detta möte kommer en samlad bedömning att göras av hur den senaste tidens utveckling påverkar inflations- och konjunkturutsikterna. Målet är att anpassa penningpolitiken för att stabilisera inflationen vid målet och bidra till en god ekonomisk utveckling i Sverige.
– Om tre veckor har vi vårt nästa penningpolitiska möte, då i Falun. Inför det beslutet kommer vi att som vanligt göra en samlad bedömning av hur den senaste tidens utveckling påverkar inflations- och konjunkturutsikterna och väga av i vilken takt vi bäst anpassar penningpolitiken för att stabilisera inflationen vid målet och bidra till en god ekonomisk utveckling i Sverige, avslutade Thedéen.
Källa: Riksbanken
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.