Riksbanken: Ramverken har testats

Ekonomi & näringsliv Nationellt

Riksbankschef Erik Thedéen anser att Sveriges ekonomiska ramverk har klarat de senaste årens utmaningar väl. Trots pressen på hushåll och företag har penningpolitiken lyckats stabilisera inflationen nära målet på 2 procent. Thedéen betonar vikten av att regelbundet utvärdera ramverken för att säkerställa fortsatt förtroende för finans- och penningpolitiken.

Under de senaste åren har Sveriges ekonomiska ramverk ställts inför betydande prövningar, med en kombination av störningar som har lett till en kraftig ökning av inflationen. Detta har satt både hushåll och företag under stor press. Riksbankschef Erik Thedéen menar att det är i sådana situationer som ramverken verkligen testas.

– Man kan alltid diskutera detaljerna i utförandet av själva den ekonomiska politiken, men betyget för ramverken i stort måste man säga är gott, säger Erik Thedéen, riksbankschef.

Penningpolitiken har agerat för att få tillbaka inflationen ner till målet på 2 procent inom rimlig tid. Man tog ansvar i lönebildningen och avhöll sig från kompensationskrav. Hade inflationen fastnat på en högre nivå skulle läget ha varit betydligt värre. Nu har inflationen stabiliserats nära målet och förutsättningarna är på plats för konjunkturåterhämtning och stigande reallöner.

Thedéen framhåller att ramverken har fungerat väl, inte bara de senaste åren, utan även sedan 1990-talet. Sverige utmärker sig internationellt med sina ramverk och hur vi lever upp till dem, särskilt inom finanspolitiken. Sverige är bland de EU-länder som har lägst räntebetalningar på statsskulden, vilket ger regeringen utrymme att agera kraftfullt vid kriser. Thedéen påpekar att det finns ett försäkringsargument i detta.

– Att ramverken har fungerat väl innebär inte att de inte kan ändras om det finns goda skäl. Det är bra med regelbundna översyner. Men det är viktigt att noga utvärdera eventuella förändringar utifrån hur de kan påverka förtroendet för finans- och penningpolitiken. Det får inte uppstå tvivel om hållbarheten i statsfinanserna så att förtroendet för att det råder ordning och reda försvinner, säger Thedéen.

Han berörde även rollfördelningen och interaktionen mellan finans- och penningpolitiken. Thedéen anser att det kan finnas sätt att förbättra mixen av finans- och penningpolitik, exempelvis genom att utveckla formerna för informationsutbyte. Men han är tveksam till förslag om att formalisera koordineringen.

– För det första är det viktigt att penningpolitiken bedrivs oberoende, för det andra andas det en övertro på möjligheten att finkalibrera stabiliseringspolitiken, avslutar Thedéen.

Klicka här för mer fakta om Sveriges ekonomiska ramverk

Sveriges ekonomiska ramverk infördes på 1990-talet och syftar till att skapa stabilitet och förutsägbarhet i ekonomin. De inkluderar mål för inflation och budgetdisciplin, vilket har bidragit till att hålla räntebetalningarna på statsskulden låga.


Källa: Riksbanken
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.